REVOLT. SHE SAID. REVOLT AGAIN. // Husets Teater

⭐⭐⭐⭐⭐

Ordet generobrer magten på Husets Teater. Ordet er oprør. Fremragende ord.

En skov af mikrofoner står alene, bagest på den mørklagte scene – nærmest som en skræmt, tavs gruppe. Og så, en efter en, begynder karaktererne i Alice Birch’ REVOLT. SHE SAID. REVOLT AGAIN at kravle ud igennem skovens ufremkommelige virvar af sorte mikrofonstativer. Usikkert, afprøvende og famlende.

Manden, den dominerende, den største, den stærkeste, i jakkesættet, begynder på en strøm af lyde. Først små abrupte lyde, siden højere lyde, og til sidst ord. Hans lyde bliver modsvaret af en kvindes lyde et sted i mikrofonskoven, og snart er det mange lyde fra hele skoven som blandes i en dramatisk symfoni af stemmer. Af ord.

Har du nogen anelse om hvad dine skuldre, nøgne på den der måde, gør ved mig, gør ved min struktur.

Og kaskader af ord er præcis det våben, som den unge engelske dramatiker Alice Birch bruger skånselsløst i sin præ-revolutionære forestilling om vores samfundsderoute. Med en eminent sans for ordenes betydning i magtstrukturen, lader Birch de fem skuespillere skifte ham og roller, og i fire akter viser hun hvorfor revolutionen er den eneste løsning på kvindekønnets undertrykkelse.

Hvad fanden har du gang i? Du ligger i Gang Syv, med kjolen oppe om hovedet!

Ingen ønskede at se dit kød i Gang Syv.

Den meget bevidste dramatiker fra London har fastlagt retningslinjer for hvordan stykket bør iscenesættes, og vigtigst af alt; ’så bør dette stykke ikke være velopdragent’. Og velopdragent er da også det sidste jeg ville sige om det smukke og kampklare cast der er samlet på Husets Teater.

De fem skuespillere Marina Bouras, Jens Albinus, Charlotte Munck, Stine Gyldenkerne og Alvin Olid Bursøe leverer alle formidable præstationer, og på intet tidspunkt svigter de teksten. De præger den, de udvikler den, de giver den liv.

Det kan tage år.

Eller bare en dag.

Vi styrter regeringen.

Og vi udsletter alle mænd.

Ja.

Som en nødvendighed.

Ja.

Du lyder trist.

Lige siden 2016 på Husets Teater, hvor Festival for ny europæisk dramatik havde en reading af REVOLT. SHE SAID. REVOLT AGAIN, har jeg glædet mig til at se hvordan den vilde tekst – med Alice Birch’ strenge regelsæt – ville blive tacklet i København. Og i Marina Bouras’ & Jens Albinus’ blændende iscenesættelse, samt et knivskarpt musikalsk koncept af Hannah Schneider, hvor en nærmest rocksymfonisk tæthed holdt os fanget i salen, så er der ikke en finger at sætte på dette feministiske hovedværk.

Medvirkende: Marina Bouras, Jens Albinus, Charlotte Munck, Stine Gyldenkerne, Alvin Olid Bursøe
Lyddesigner: Asger Kudahl
Lysdesigner: Mads Vegas
Scenografisk konsulent: Rikke Juellund
Dramatiker, forfatter: Alice Birch
Komponist Hannah Schneider
Producent: Husets Teater
Arrangør: Husets Teater

Foto: Bjarne Stæhr.

LÆS MERE & KØB BILLET HER

2 tanker om “REVOLT. SHE SAID. REVOLT AGAIN. // Husets Teater

Der er lukket for kommentarer.