OPRØRETS KOORDINATER // Audiowalk v/Kunstkollektivet FAMILIEN & Metropolis

⭐⭐⭐

Fremtidens ubærlige fortid afdækkes i audiowalken OPRØRETS KOORDINATER, hvor Metropolis og Kunstkollektivet FAMILIEN har skabt en fortælling om oprør, der både fortælles i datid, nutid og fremtid. Og det er både værkets styrke og svaghed.

Som publikum samles man på pladsen foran Christiansborg, hvor man får udleveret høretelefoner med en farvekode, og ikke mindst en meget enkel instruks, der går ud på at følge sin sortklædte guide fra start til slut. Vi er i 2019, hvor oprørets flammer efter valget har nået Christiansborg som brænder helt ned, og vi derfor rent faktisk kun ser en fake skal, fyldt med skuespillere der optræder som folkevalgte politikere.

Fortælleren, som er en efterkommer af en af oprørerne, sender fra fremtiden, og beretter om hvorfor oprøret startede, om hvordan fremtiden er (nu), og hvad vi kan gøre for at forstå – og måske ændre på den ellers uundgåelige fremtid der venter de kommende generationer.

Vi går videre ind i bag slottet til Bibliotekshaven, hvor vi viser vores respekt for brandens mange døde, som nu er begravet i haven ved Det Kgl Bibliotek. Vi indsnuser blomsternes meget nutidige dufte, mens den rolige fortællerstemme pludselig bliver afbrudt af knitrende lyde, og meddelelser fra den kommende, langt over jordkloden svævende verden.

”Jeg kan ikke høre dit signal!” – ”Else! Lyser du op?”

Et dokument er blevet lækket – et dokument der viser at regeringen hele tiden har kendt til modgiften, og ikke har reddet befolkningen i tide. Oprøret raser i gaderne efter dokumentet med regeringens forræderi er kommet for en dag, og folk dør i kampene eller flygter i skjul.

Publikum guides videre af de sortklædte uden navne, og turen fortsætter gennem Det Kongelige Bibliotek til Havneløbet, hvor man efter en eftertænksom stund hentes af en båd. Historien fortælles, eller genfortælles, og fornemmelsen af ikke at vide hvad der er sandt, og hvad der er manipuleret, breder sig.

Den dobbelte oprørsfortælling, om Marie Lotus Pedersen og hendes datter der som oprørere er flygtet, og det gestaltlignende væsen fra fremtiden der forsøger at komme i kontakt med sine forfædre, er både spændende og udfordrende, men man skal holde konstant fokus for ikke at miste fornemmelsen for tid, sted og sammenhæng.

Kunstkollektivet Familien har meget på hjerte, og i fortællingen om verdenskrise, regeringssvigt og oprør, undgår man ikke at tænke på den unge svenske klimaforkæmper Greta Thunberg, som netop nu kæmper verdens sag før det er for sent. Mange vil dø i oprøret, men kun sådan kan verden reddes.

Foto: Casper Koeller, Sceneblog

SE MERE

En tanke om “OPRØRETS KOORDINATER // Audiowalk v/Kunstkollektivet FAMILIEN & Metropolis

Der er lukket for kommentarer.