MAN VOKSER OP // Stiklingen, Aarhus Teater

⭐⭐⭐⭐

Satchmo, smøger og bajere bag de rødternede gardiner.

Tove Ditlevsen var ingen bly viol, og der var rigeligt med tobak og alkohol i hendes liv, så når Ditlevsens tekster skal dramatiseres, er det helt rigtigt set at lade Louis Armstrongs hæse stemme fylde lydbilledet.

Og hvordan skaber man egentlig sin egen stemme som dramatiker, når man skal dramatisere en så stærk stemme som Tove Ditlevsens? Begge aftenens dramatikere, Regina Rex og Ingeborg Thomsen, går stadig på DDSKS – skolen for dramatisk skrivekunst i Aarhus – så rent faktisk er det to 2. års afgangsprojekter som Aarhus Teater præsenterer med dobbeltforestillingen MAN VOKSER OP.

Akt 1 i Aarhus Teaters dobbeltforestilling er For barnets skyld (skrevet i 1941), og er dramatiseret af Ingeborg Thomsen – og akt 2 er Man gjorde et barn fortræd (skrevet i 1946), dramatiseret af Regina Rex. De to akter spilles i princippet i samme scenografi, men David Gehrts gennemtænkte og meget mobile scenografi skifter ham i pausen, og ligesom med skuespillerne Lasse Steen, Emil Prenter, Luise Kirsten Skov og Amanda Friis Jürgensen, forvandles Ditlevsens verden for øjnene af os. Det er Sigrid Johannesen der har iscenesat, og hendes sikre hånd der sætter det afgørende præg på forestillingen, hvor både Ditlevsen og de to dramatikere kan høres.

Andre børn ville dog have grædt

Johannesen sætter tempo på det unge cast fra start af, og skuespillerne boltrer sig åbenlyst i hendes fine verfremdungs detaljer, som når de konsekvent kigger ud på publikum i stedet for at kigge på hinanden, og åbenlyse teaterillusioner som når to bare baller får smæk af ejermanden, mens elskovslyde og støn virkningsfuldt påstår flere om den lystfyldte akt.

Selv om Ditlevsens fortællinger fra en rå verden i krigstid indeholder mere grumhed end skønhed, så er iscenesættelsen tro mod forfatteren der altid tog den forurettedes parti, og både de to dramatikerspirer og det unge cast sætter deres klare aftryk på de to fine akter i dobbeltforestillingen MAN VOKSER OP.

MAN VOKSER OP spiller på Stiklingen på Aarhus Teater, fra 12. november til 4. december 2021.

Foto: Rumle Skafte

SE MERE HER