VI SOM SAMFUND + PINA COLADA // AKT1 radiodrama, liveoptaget på H15 SCENE i Kødbyen

Niels Erling og AKT1 holder fanen højt, og på trods af manglende støtte fra Statens Kunstfond fremover, og den efterhånden konsensusprægedeholdning i DK at radiodrama hører fortiden til, kører den seje kerne i AKT1 videre med at præsentere nyskrevet dramatik, skrevet direkte til mikrofonerne.

Denne gang var det den Islandske forfatter Halldór Armands VI SOM SAMFUND, samt den kontroversielle danske forfatter Christina Hagens PINA COLADA der var på plakaten, og før de to hørespil var der endda pretalk med Klaus Rothstein ved roret.

Halldór Armands VI SOM SAMFUND var et spidsfindigt stykke dramatik, inspireret af den tyske avantgardekomponist Karlheinz Stockhausens udtalelser, efter 11. september anslaget på World Trade Center. Men VI SOM SAMFUND er helt holdt i de islandske farver – da temaet ikke er terror i New York, men det store banksammenbrud der hensatte Island i chok og armod. Fint turneret, og godt opbygget klassisk dramatik.

Det var Peter PlaugborgAmanda Collin, og Karin Bang Heinemeier der indspillede Armands radiodrama, og det var en nydelse at se hvordan de erfarne skuespillere spillede rollerne med både krop og sind, og ikke bare lod stemmerne tale til mikrofonerne. Stor oplevelse at se de tre i liveaction, og skønt at se frem til udgivelsen af podcasten – med hele det levende publikum som stemnings skabende lydkulisse.

Anden nyskrevne tekst var Christina Hagens PINA COLADA, en lydoplevelse som var en mellemting mellem tekst, sang, lyde og følelser. Det var skuespiller Lene Maria Christensen der fremragende stod for Hagens svulstige tekst, den kun 14 årige Pauline Elgaard der med smil og indlevelse tog sig kærligt af Piña Colada sangen, og ikke mindst lydscenograf Rasmus Juncker, der med kondombeklædt mikrofon og flødeboller stod for sammenkoblingen af tekst, stemning og junglefornemmelser.

Milevid forskel på de to nyskrevne tekster, men det er jo netop det store i at bede forfattere om at træde ud af deres comfort zone, og kaste sig ud i noget nyt. Så hvad enten du er til en klassisk radiodrama fornemmelse af suspense, eller du hellere bare vil få dig en Hagen classic med underlivet uden på tøjet, så bør du glæde dig til at de to AKT1 podcast kommer på gaden.

foto: Casper Koeller, Sceneblog

SE MERE