VERDENSFRELSERINDEN // Teater Sort/Hvid, Momentum og Aarhus Teater

⭐⭐⭐⭐

Jesus in his Adidas. Jesus lost the fight, just like you and me.”

Grøn, gal eller guddommelig? Når Madame Nielsen går all in i kampen for en bæredygtig verden, går det naturligvis ikke stille for sig, for der er ingen som madame der kan præstere så spektakulære sceneshows, blot ved at åbenbare sin egen krop – sit eget jeg.

Den formidable strygergruppe Halvcirkel indtager diskret scenen, og sætter sig bag Madame Nielsen som en beskyttende mur af vellyd, klædt helt i sort med markante hvide parykker. Hvorefter madame selv begynder fortællingen om vores verden, hvis forfald vi alle bidrager til. Eller er det fortællingen om Madame Nielsen? I VERDENSFRELSERINDEN fortæller madame om sig selv i tredje person, om sit lange liv med utallige hamskifter, og om sin hverdag med skovture og små dyr i græsset, og om hvor vidunderlig verden er.

Men hurtigt ændres tonen, fortællingen går over i selverkendelse, og madame lover at fra nu af er det slut med at handle om hende selv – nu handler det om at redde verden fra klimakatastrofen. Hun opfordrer publikum til at råbe deres børns navne højt, så de kan komme på den liste af heldige der kommer med i madames ark, når verden går under. Madame er jo frelseren. Men også fristeren, forføreren og hykleren.

Hykler! Hvem har ikke i smug taget en skefuld yoghurt?

Og den militante side åbenbares også, når madame fortæller historien om martyriet, og hvordan den sande martyr kan lade sig sprænge i luften i Folketinget, der så vil myldre ud som rotter så folket kan stene dem på trappen. I forestillingen citerer hun forfatteren Rainer Maria Rilke, der med sit berømte Du musst dein Leben ändern er inde på noget af det samme, men hvor Rilke snakkede om at det enkelte menneske skal ændre sit liv for at opnå en større bevidsthed, så er madame ude i en mere radikal ændring af verden, hvor man ud over at omlægge sit liv radikalt m.h.t. spise- og forbrugsvaner, også skal være klar til et martyrium – klar til at ofre sit liv for at skabe en bedre verden.

Det er Christian Lollike og Madame Nielsen der står bag forestillingen VERDENSFRELSERINDEN, der med Halvcirkels vidunderlige violiner, bratsch og cello, samt Madame Nielsens intense musikalitet og markante stemmeføring, sagtens kan opleves som et stykke musikdramatik af de bedre. For med de cabaret lignende sceneskift, flamboyante kostumer og dramatiske effekter, er VERDENSFRELSERINDEN blevet en super flot intimforestilling om verdens frelse – men mest om Madame Nielsen.

VERDENSFRELSERINDEN spiller på Aarhus Teater, Teater Sort/Hvid i København, samt Momentum i Odense.

Foto: Emilia Therese

SE MERE HER