COCKTAILS // Lilibeth Cuenca Rasmussen, Copenhagen Contemporary

A Supernova is the ending of a star.

Jeg fik flashbacks til Hotel Pro Formas KOSMOS+ da Lilibeth Cuenca Rasmussen begyndte at læse op af de breve hun pillede af sin skulptur MISS FABULA – den gigantiske rokokokjole af analoge breve. Men i sin performance COCKTAILS har hun medbragt et forrygende hold af dansere, musikere og performere, så når den fremragende fløjtenist Karoline Leedo lader sine sfæriske toner forlade fløjten fra toppen af MISS FABULA, så er udstillingens gæster pludselig i et helt andet univers.

I Lilibeth Cuenca Rasmussens storslåede udstilling I AM NOT WHAT YOU SEE på Copenhagen Contemporary, er det slående hvor enkelt man kan formulere komplekse udfordringer, blot ved at vise hvordan bosteder har udviklet sig på jorden gennem tiderne. Men det ville ikke være et værk af Cuenca hvis der ikke var et twist eller to, og med hendes performance COCKTAILS, hvor hun lader kunstnere indtage hendes fire monumentale skulpturer, får MISS FABULA, QUADRIPOINT, IRIS og FATAMORGANA endnu et lag tilføjet, hvor vildskaben hos den kontrollerede kunstner popper op som lava fra en vulkan.

Helt vildt er det når Cuenca beder en (mandlig) skøjteprinsesse om at fortolke IRIS, den afrikanske rondavel med øjets iris indbygget i taget, og han giver den gas i hele Copenhagen Contemporarys store udstillingsrum – først udfordrende op mod de andre, siden indbydende og samarbejdende. Ligesom percussionisten, der ikke blot styrer de florlette gardiner i QUADRIPOINT så de smyger sig om tilskuerne, men med sine rytmer byder de andre kunstnere op til dans, og løfter rumklangen til ny højder, så danserne – der først står som mejslet i sten mod bagvæggen – opgiver deres statue-drømme, og indhyllet i FATAMORGANA skulpturens dynestrukturer giver sig hen i en fælles dans. En dans hvor Cuenca først styrer gruppen med bevægelser, for siden at afslutte med at læse op fra de mange tekster om jordens tilblivelse og udvikling, som hun har skjult i MISS FABULAs isbjerg af breve.

Lilibeth Cuenca Rasmussen lægger med COCKTAILS et ekstra lag vildskab på I AM NOT WHAT YOU SEE på Copenhagen Contemporary.

Foto: Casper Koeller, Sceneblog

SE MERE HER