CELESTE // skitseformat og dramatikerdebut på Mungo Park

Jeg er stolt af min datter. Hun er politisk, på den der nye måde

Mungo Park har under teaterdirektør Anna Malzer indført begrebet Skitser – en scenisk reading form hvor ny dramatik kan blive afprøvet foran et publikum, uden den store staffage, og uden den store forberedelsestid, men dog iscenesat til forskel fra en almindelig reading. Skitsen SMYKKET var den første, og nu har Mungo hentet skuespilleren Amelia Høy til Allerød, hvor hun, der ellers mest er kendt som skuespiller og aktivist, debuterer som dramatiker med forestillingen CELESTE.

På scenen sidder en 60årig mand alene i en sofa og aflytter telefonbeskeder på sin fødselsdag, og mens han kigger på sin fødselsdagskage – en brownie med to lys – ringer politiet, der spørger om han ved hvor hans datter er. Og herfra starter dramaet, der opruller et væld af tanker, efterrationaliseringer og åbenbaringer hos den modne mand, hvis datter i stedet for at drikke fødselsdagschokolade med sin far, er gået til antiracisme demonstration.

Amelia Høys CELESTE, med en fremragende Henrik Prip alene på scenen, er en bevægende og insisterende nutidsfortælling om forholdet mellem far og datter, om strukturel racisme, og det helt store spørgsmål om hvornår nok er nok, om hvornår det er ok at slå igen.

Med den begrænsede tid som ligger implicit i skitseformatets ide, har Amelia Høy arbejdet tæt sammen med skuespiller Henrik Prip om iscenesættelsen, og netop det tætte samarbejde gør at Prip – på trods af den korte forberedelse – er kommet helt ind under huden på den 60årige far, der efter et opkald fra politiet kommer i tvivl om hvor godt han egentlig kender sin datter.

Alle vil vel gerne være en superfar, en supermand

CELESTE er et utroligt fint og nuanceret billede af en hvid mand fra middelklassen, der med sin privilegieblindhed aldrig har tænkt at hans datter kunne opleve sig forskelsbehandlet, endsige udsat for racisme, som barn af en hvid far og en sort mor. Den californisk fødte Amelia Høys drama er på alle måder både rammende og rørende, og når Henrik Prip så samtidig leverer en absolut outstanding performance, så bliver Mungo Parks skitse til mere end ”blot” en dramatikerdebut og en hurtig reading.

Og det er ikke blot racisme og privilegieblindhed som CELESTE italesætter, og som farens tanker tumler med, det er også det grundlæggende moralske dilemma, om hvilken måde man skal bekæmpe det på – hvornår er det ok at slå igen.

Amelia Høys CELESTE kan opleves på Mungo Park i perioden d. 31. August til 14. september, nogle dage alene, andre som dobbeltforestilling med SMYKKET.

Foto: Casper Koeller, Sceneblog

SE MERE HER