TRAKTOR – FOLKETS POESI // Nordic Performance Art

⭐⭐⭐⭐

Jeg lå her med bankende hjerte

Ord og vendinger fra Guldtraktorens rejser er nedskrevet og klippet ud i papir, så de kan blive projiceret op på de nøgne vægge, og blive en del af Tine Louise Kortermands poetiske skyggeteater. Alle de over 500 historier som kunstneren har samlet på sine rejser rundt i landet på sin traktor, har fået hver sit lille papirklip som danner udgangspunkt for de iscenesatte fortællinger.

Når man er med som gæst i Kortermands fortællerunivers, starter man med selv at lyse rundt i lokalet med en lommelygte, og finde de mange ord og vendinger som dukker op af mørket. En fin måde at blive en del af fortællingen på, og en god måde at få både børn og voksne til at føle sig trygge i mørket.

Ud over Tine Louise Kortermand selv i en eventyragtig balkjole, er der en klassisk fortællerkarakter som både spiller på piano, akkordeon og sav, samt en skøn cellist der fylder rummet med forførende toner. For naturligvis kan fortællingerne fra det ganske land ikke formidles uden musik. Og hvis man nu tror, at det jo lyder som en almindelig dag på biblioteket, så kan man godt tro om igen. For det helt store clou i Kortermands guldtraktorperformance er de to svenske artister Mira Leonard og Esmeralda Nikolajeff, som ikke kun får publikum til at måbe når de svinger sig i trapezen under loftet – de to bomstærke kvinder indgår også i fortællingerne som levende rekvisitter. En scene hvor artisterne overtager pladsen som stol og gulv for cellisten, og med overraskende nøjagtighed bærer hende rundt mens hendes cellospil fortsætter upåvirket, er vildt fascinerende.

Skabsmonster

En skyggespilsfortælling om pigen der aldrig blev budt op til dans, akkompagneret af fint akkorden spil, er rørende, og fortællingen om det mørke skab i hjemmet, hvor bedstefaren er utro mens bedstemoren sygner hen, er fortalt med nerve og respekt. Og når Tine Louise Kortermand synger fra en kiste om ulykkelig kærlighed, mens fortælleren spiller på sav, så understreger det at TRAKTOR – FOLKETS POESI ikke kun er for børn, selv om de flagrende kjoler og de dygtige artister kan virke lokkende på de mindste.

Når vi fortæller vores historier til hinanden, bliver vi forbundet, og når Tine Louise Kortermand i TRAKTOR – FOLKETS POESI fortæller virkelige historier fra sin guldtraktor tur, bliver vi straks mere forbundet til mennesker vi ikke har mødt. Endnu.

TRAKTOR – FOLKETS POESI spiller i Tulip bygningen i Faaborg d. 20-22. maj, og på AFUK i København d. 25-26. maj.

Foto: Rico Feldfoss

SE MERE & KØB BILLETTER HER