THALIA Prize, Tadashi Suzuki & IATC Conference

I dag overrakte vores formand i IATC – International Association of Theatre Critics, Margareta Sörenson, THALIA Prisen til Tadashi Suzuki, den japanske teaterguru og filosof, samt grundlægger af The Suzuki Method indenfor teater. Den 89-årige Tadashi Suzuki er med den globale udbredelse af hans metode blevet en legende indenfor teaterverdenen, og IATC vil med THALIA prisen gerne sætte fokus på den enorme indflydelse som Tadashi Suzuki har fået, og samtidig udbrede de diskussioner der opstår over hele verden, affødt af hans filosofi om kroppens vigtighed i teaterkunsten.

Den 89-årige Suzuki er still going strong, og valgte – som det ses på forsidebilledet – at tage imod prisen mens han var i gang med at skovle sne på SCOT, Suzukis egen teaterskole i Togas skove i det vestlige Japan, 600 km fra Tokyos storby larm. Her viderebringer han filosofien bag The Suzuki Method, ligesom den bliver i USA i Saratoga, og mange andre steder i verden.

Når IATC uddeler THALIA prisen, som Odin Teatrets Eugenio Barba i øvrigt fortjent fik i 2016, er det ikke blot en overrækkelse af den smukke vandrestok med sølvhovedet af den græske muse for teater, det er også hver gang startskuddet for en konference for kritikerne Worldwide, denne gang om Suzukis arbejde og betydning for teaterkunsten. For THALIA er en pris for kritik, ikke bare en pris givet af kritikere.

I løbet af tre timer fik teaterkritikere fra Argentina, Japan, Kina, Indien, Serbien, USA og adskillige fra Europa mulighed for indlæg der kvalificerede kritikken, ift Tadashi Suzukis virke og metoder.

For eksempel da Ana Woolf fra Argentina understregede at Suzukis metode var en gave til specielt politisk teater, og hvordan hun opdagede hvordan kroppens bevægelser kunne bruges som et våben. Hun blev chokeret da hun første gang besøgte Danmark i 70’erne, og fandt ud af hvor lidt folk kendte til undertrykkelse i Sydamerika, og brugte derfor Suzuki teknikken med stamp i en fortælling om de mange døde i hendes hjemland.

Sindssygt spændende at høre hvor forskelligt The Suzuki Method bliver brugt og set over hele verden.

Hele prisoverrækkelsen og konferencen er efterfølgende blevet lagt ud på IATC’s magasin Critical Stages/Scénes critiques, så hvis du virkelig vil gå i dybden og nørde lidt med kvalificerede ord fra teaterkritikere fra hele verden, så er det nu du har chancen.

Eller som Tadashi Suzuki sagde i takketalen med Thalia godt plantet i sneen: Arigato IATC!

Link til IATCs event THALIA Prize, Tadashi Suzuki & IATC Conference

Link til Critical Stages omtale af prisuddelingen.

Skærmbilleder affotograferet af Casper Koeller, Sceneblog.dk