MARÍA DE BUENOS AIRES // Den Jyske Opera, i Pumpehuset – København

⭐⭐⭐⭐

Yo soy Maria synger Yamil Borges. Så vil jeg være Kurt Ravn.

Den varmblodede sangerinde fra Puerto Rico er en stjerne på et scenegulv, og når hun som Marìa de Buenos Aires med ild i blodet spiller op til Kurt Ravns Duende, så står hjerterne stille i rummet, og kun Astor Piazollas stadigt glødende toner høres i baggrunden.

Astor Piazollas Tango operita MARÍA DE BUENOS AIRES, er i Philipp Kochheims instruktion blevet en smuk og stramt koreograferet kærlighedserklæring til livet og kærligheden, og de evige minder der følger os til vi dør.

”jeg er en fange af mine erindringer”

Han – Duende – sidder på det rodede loft og drømmer tilbage. Den unge Maria (Nicole Luketic) og hans tyske ven fra dengang (Marcus Schneider) er i rummet, præcis som Duende husker dem. Vi er i Buenos Aires, byen hvor han dengang forelskede sig i Maria, byen hvor han i tre dage elskede livet.

Den gamle mand kaster sig hvileløst rundt på sin madras, mens de unge danser stramt koreograferet tango på loftets gulv, og det velspillende tangoorkester spiller Astor Piazollas besnærende toner. Han kan ikke tænke på andet end sin elskede Maria, og som i drømme ser vi de gudesmukke Nicole Luketic og Marcus Schneider vise hvorfor. Stramt koreograferet af Sean Stephens kaster de hinanden rundt i tangoens hede favntag, kun afbrudt af lynende øjne og dybe suk.

Og så – ud af ingenting – indtager Yamil Borges scenen. Den erfarne Puertoricanske sangerinde skridter med bestemte trin gulvet af, og som elskerinden Maria fra dengang, stopper hun først helt tæt på Duende, hvorefter hun med tung vejrtrækning indleder sin sang til ham.

Yo soy Maria”

Den Jyske Opera har med stor snilde genopsat Astor Piazollas lille mesterværk fra 1968, hvor både tango, opera og drama, blandes lystigt i fortællingen om den gamle mands kærlighed – den altoverskyggende kærlighed, der først vil slukkes når han dør. Kurt Ravn er vidunderlig som den kærlighedsramte Duende, han synger stadig kraftfuldt, træder elegant, og er det perfekte match for den karismatiske Yamil Borges.

Philipp Kochheims MARÍA DE BUENOS AIRES er 100% passion – både i tale, trin og toner.

Foto: Kåre Viemose

SE MERE