GIRLS & BOYS // Aarhus Teater, Stiklingen

⭐⭐⭐⭐⭐

David forstod muligvis slet ikke hvad der foregik

Nanna Bøttcher står midt i en skov af højtalere på Aarhus Teaters Stiklingen, og David Gehrts scenografi er præcis lige så vigtig som den er underspillet, for det varer ikke længe før et tungt åndedræt manifesterer sig et sted i skoven af surround sound, og kvindens ord får en ny betydning.

Det er Sigrid Johannesen der har iscenesat britiske Dennis Kellys drama, der rammer publikum mens de mindst venter det, og kombinationen Bøttcher og Johannesen må siges at være det perfekte match. En kompromisløs iscenesætter og en fremragende skuespiller. Når to hårde nitter mødes slår det gnister.

Den unavngivne kvinde på scenen indleder med at fortælle om sig selv, sin opvækst, sit arbejdsliv og sine erfaringer med livet. Og Nanna Bøttcher taler direkte til os på stolene. Hun hilser på os, smiler til os og skaber øjenkontakt – kort sagt skaber hun en relation og en intimitet på den lille scene, der gør at publikum meget hurtigt har smidt paraderne, og bare sidder med et smil på læberne og lytter til kvinden fortælle anekdoter og betragtninger fra hendes gode liv. For et godt liv har hun, med hus & have, et interessant arbejde, og ikke mindst en perfekt familie med to skønne unger og en smuk mand hun elsker.

min drik, snif, hor – fase

Med et stort smil på læben og et blink i øjet fortæller hun om sit sexliv, sin ungdom og sin kamp for at finde sin plads i livet. Hendes små og store sejre bliver beskrevet som fortalte hun det til vennerne over et glas rødvin, og små ting, almindelige ting, hverdagsbegivenheder og mærkedage flyder i en lind strøm ud over scenekanten.

Lige indtil billedet krakelerer, og Nanna Bøttcher med alvor i stemmen taler direkte til publikum i salen.

Nu kommer den hårde del! Husk to ting. Det er ikke sket for Jer. Og det er ikke sket lige nu.”

Mandens firma går konkurs, og han ændrer sig radikalt. Hun forstår ikke hvad der foregår – muligvis har han haft en affære – og mens manden lukker af, forsøger kvinden at finde ud af hvad der sker i deres liv. Og så fortæller hun med tårer i øjnene, og tungt åndedræt i højtalerne, hvordan manden, faren til de to børn, har slået begge børn ihjel. Hun fortæller i detaljer om drabet, udførelsen, retssagen og fortvivlelsen.

På det tidspunkt sidder vi tilskuere og hygger os, og overrumpelsen er total. Sigrid Johannesen lader Nanna Bøttcher ramme os hvor det gør mest ondt, lige der hvor vi er forsvarsløse overfor det utænkelige. Og alt hvad kvinden hidtil har fortalt os, som vi har siddet og grinet af, står nu i et fuldstændigt andet lys.

Sigrid Johannesens GIRLS & BOYS med en fremragende Nanna Bøttcher rammer os mens vi mindst venter det.

Foto: Rumle Skafte

SE MERE HER