GERTRUD SVARER IGEN // Husets Teater

⭐⭐⭐⭐

Verdens bedste lortestykke.

Liv Helm har taget på sig at give Gertrud, dronning af Danmark i Shakespeares HAMLET, muligheden for at komme til orde – muligheden for at ændre historien om man vil. Og det er der kommet det vildeste metateater ud af på Husets Teater.

Shakespeares uantastelige gudestatus gør naturligvis, at man ikke bare går ind og ændrer i et skuespil som HAMLET, men hvordan sætter man så fokus på mangler og fejl i et ikonisk værk? Hvordan giver man en praktisk talt stum karakter som Gertrud ord, meninger, og retten til at udtrykke sine følelser?

Liv Helm har i tæt samarbejde med skuespillerne Christine Albeck Børge og Patrick Baurichter valgt at tage publikum med ind i det terapeutiske rum, dybt ind i skuespillernes tanker om stykket, om rollerne, og om det egentlige formål med fordelingen af replikker i Shakespeares 400år gamle drama.

Fra første færd ser vi de to skuespillere i fuldt ornat som dronning Gertrud og prins Hamlet foran Kronborgs mure, men allerede her folder meta laget sig ud, for den selvglade Hamlet – eller er det den selvglade mandlige skuespiller – fortæller med stor patos om det pragtfulde stykke, den fantastiske rolle og de fremragende ord som de mest fabelagtige (mandlige) skuespillere gennem tiden har beæret publikum med. Alt imens dronning Gertrud/Christine Albeck Børge sidder musestille på sin stol og lytter overbærende på selvrosen fra sin søn/kollega.

“Det er et lortestykke!”

Når hun endelig siger noget, er Gertruds ærlige mening om Shakespeares kvinderoller og hele opbygningen i HAMLET hudløs og oprigtig, og opgøret kan næsten ikke tages andre steder end i prøverummet, hvor vi følger de to skuespilleres opgør med rollerne i et intenst terapeutisk forløb, som både indebærer fysiske udfordringer og mentaltræning.

De to skuespillere glider ind og ud af deres karakterer, og der opstår derfor flere fiktionslag og metahændelser, hvor man virkelig skal være opmærksom, samtidig med at man sidder og griner højt af Christine Albeck Børge og Patrick Baurichters fine spil. Liv Helm har i GERTRUD SVARER IGEN i den grad pillet Shakespeare ned fra piedestalen, og givet svar på tiltale.

GERTRUD SVARER IGEN spiller i Husets Teater fra d. 10. september til d. 15. oktober 2022.

Foto: Christian Friedländer

SE MERE HER