APOKALYPSE // Vol. 13.3, Teater Momentum

⭐⭐⭐⭐

Du var interesseret i at sætte aftryk

En monolog for mennesket. En monolog for to.

Tredje del af Niels Erlings undergangstrilogi ruller over scenen i Odense lige nu, og det ser ud til at forestillingen APOKALYPSE følger sporet fra sine to forgængere, KRISE og KATASTROFE, hvor Niels Erlings evne til at fastholde suspense momentet – selvom titlerne vel egentlig afslører slutningen – har sørget for fulde huse på Teater Momentum.

Den kunstneriske leder af vol. 13 er med sin afsluttende forestilling APOKALYPSE nået til en afklaring, en ro i sjælen og en accept af, hvor vi er nået til. Men ikke uden en forklaring.

Det er dramatikeren Marie Bjørn der har skrevet den pulserende tekst, der som en monolog fremført af to mennesker taler til den elskende der forsøger at få et barn – taler til mennesket – taler til mig og dig. Marie Bjørns tekst rummer åbenbaringen, eller afsløringen af om man vil, hvorfor enden nærmer sig.

Da du kom hjem, vidste du slet ikke hvad du skulle gøre – du satte dig bare på badeværelset og græd

De to elskende på scenograf Lise Marie Birchs store plettede scenegulv er Jakob Femerling Andersen og Emma Silja Sångren, der med kærlighed og forståelse taler til hinanden, og under den lysende stjerne fortæller historien om menneskehedens grådighed, trang til at sætte sig spor, og indædte tro på at den antropocæne tidsalder er det bedste der er sket for jorden.

Skiftevis mindes vi om vores ukuelige trang til at blive større, at erobre og forandre, og vores behov for det nære, det tætte og de helt små vigtige ting her i livet. Vi mindes om at vi med vores trang til det kunstigt skabte perfekte, mister vores ret til det naturlige, forunderlige og uperfekte liv.

Emma Silja Sångren og Jakob Femerling Andersen er som udgangspunkt det lykkeligt forelskede par, som stadig håber, og til det sidste prøver at skabe nyt liv, men løbende bliver mere og mere bevidste om egen skyld, og til sidst må indse at de kun ved at omfavne det uundgåelige kan finde roen.

I slutningen var ordet

Niels Erling finder med Marie Bjørns apokalyptiske tekst ind til moderskibet, og kan med APOKALYPSE sejle sin undergangstrilogi mod lyset med ro i sindet. Mission accomplished.

Foto: Martin Høyer Poulsen

SE MERE & KØB BILLETTER