Anmeldelse: SKOLEKOMEDIEN // Aarhus Teater, Store Scene

⭐⭐⭐⭐⭐

Bim Bam Busse, jeg er en haletudse. Christian Lollike tager komedien alvorligt, og bruger den store scene til at skrige kritikken af folkeskolen ud. Det er hylende morsomt, og det gør eddermame nas.

Dramatiker og instruktør Christian Lollike tager hele rejsen med Annetterne – de tre gange Annette der giver deres liv for at blive en god lærer, og dermed være med til at skabe en god folkeskole for vores børn.

Men i en tid hvor Aula, forældretyranni, dårlig ledelse og misforstået politisk vilje kører den stakkels folkeskole helt ned under plankerne i gymnastiksalen, er det ingen dans på roser at være Annetter M/K, hvad enten du er nyuddannet og håbefuld, erfaren og kampivrig, eller tæt på pensionen, med enorme mængder af erfaring og viden du føler ikke bliver brugt. Tre skuespillere spiller Annetterne på de forskellige stadier, og Mette Døssing, Carla Eleonora Feigenberg og Anders Baggesen er nøjagtig så ens i deres forskellighed, at Lollike får alle detaljer med i det pinagtigt præcise portræt af en svigtet profession. For det er svigtet, Christian Lollike nailer i sin kritik, hvor han understreger at lærerne i den danske folkeskole simpelthen bliver ofret på skolebænken, hvor det jo i sin natur ender med at gå ud over en hel generation af børn.

Den gang jeg var en lille klovn, glædede jeg mig til at gå i skole.

Simon Mathew er klovnen, den uhyggelige, den sørgelige, den udstødte, og den gennemgående musiske påmindelse om alle dem der ikke lige passer ind i folkeskolens rammer. Og mens hele klassen går bananas – som kun en skoleklasse kan – holder Mathew rytmen og lader sine trommestikker sætte tempoet, og som et græsk kor fortæller han hvilke følelser der går igennem Annetternes sind, og hvor vi er i skoleklassens udvikling.

Mette Døssing, Carla Eleonora Feigenberg og Anders Baggesen er perfekte som Lollikes udgangspunkt, Annetterne. Og Aarhus Teaters skønne ensemble med Anne Plauborg, Marie Marschner, Mette Klakstein, Amanda Friis Jürgensen, Christian Hetland, Jacob Madsen Kvols, Kjartan Hansen og Emil Busk Jensen, samt de to DDSKS-studerende Marie Boda og Kasper Krassimir Jensen, giver den alt hvad de har, i alle de roller som vi kender fra folkeskolens år på godt og ondt. Alle blandt publikum kan genkende sig selv i en eller flere af eleverne, og når gymnastiktimens stikbold breder sig ud over tilskuerrækkerne på Aarhus Teater, så er det som vi alle er tilbage i skoletiden.

Men den afgørende karakter i Christian Lollikes SKOLEKOMEDIEN er Simon Mathews klovn, der med sine toner og drømmeagtige sekvenser binder forestillingen sammen, når han i scenograf Franciska Zahles tidstypiske skoleunivers bryder enhver form for konformitet med sin til dels sørgelige og eftertænksomme, til dels fascinerende og livgivende klovn.

Christian Lollikes SKOLEKOMEDIEN spiller på Aarhus Teaters Store Scene d. 1/2 – 2/3 2024.

Foto: Mikkel Berg

SE MERE HER