Anmeldelse: SLEEPING BEAUTIES // Aarhus Teater & Holstebro Dansekompagni, Studio

⭐⭐⭐⭐

Men jeg kan jo ikke lade være med at kigge.

Lige som den svenske forfatter Liv Strömquist i sin bog Inne i Spegelsalen inte kan sluta titta på Kylie Jenner på Instagram, så kan jeg ikke lade være med at kigge på Holstebro Danseteaters dansere, når de i SLEEPING BEAUTIES gør sig til på podiet. For i Sigrid Johannesens iscenesættelse af Rikke Frigast Jakobsens idé, er Carley Lund, Bjørk-Mynte Paulse og Yeji Lim præcis lige så Disney-nuttede og Kylie Jenner-udfordrende som det de kæmper imod – den stiltiende accept af det faktum, at kvinder i mange år har ligget under for spejlets magt, og den evige konkurrence om hvem der er smukkest i landet her.

Sigrid Johannesens tekst og iscenesættelse er inspireret af Liv Strömquists bog, og med en pragtfuldt ond stedmor og dronning – spillet af Nanna Böttcher – dissekerer Johannesen eventyrene om Snehvide, Tornerose og Askepot. I en funklende hvid catwalk scenografi af Laura Løwe, hvor en sort trone og et spejl er det eneste der bryder den visuelle stilhed, fortæller Nanna Böttcher om de umulige krav der stilles om evig ungdom og ditto skønhed, mens de tre dansere poserer i en koreografi af David Cornelius Price og Marie Brolin-Tani. En koreografi der lader de tre meget forskellige dansere shine, både som eventyrlige skønheder, og som modstandsfolk i den ulige krig mod the male gaze.

Jeg fucking fatter det ikke.

Nanna Böttchers dronning kan spise så mange prinsessehjerter hun vil, men spejlet på væggen vil altid fortælle hende at der er en der er smukkere og yngre end hende. For det at ældes, betyder nu engang at kroppen ændres, det er blot accepten af det, der er forskellig fra person til person, fra kultur til kultur. Men Johannesens dronning har selvindsigt nok til at begynde at reflektere over sin egen rolle, ikke mindst i de mange eventyr hvor kvindens skønhed er essentielt for fortællingen. Ud over en klassisk maskulin fortællerstemme (voice over af Kim Veisgaard) der følger de klassiske Disney toner til dørs, er det Nanna Böttchers onde dronning og stedmor der er fortælleren i SLEEPING BEAUTIES. Og selv om Johannesens tekst – der har meget på hjerte og mange gode pointer – bliver en anelse for berettende og opremsende i forsøget på at få det hele med, så er det en intens, selvudleverende og aldeles fokuseret Nanna Böttcher der tager stikket hjem i SLEEPING BEAUTIES med sin bloddryppende præstation.

SLEEPING BEAUTIES spiller på Studio på Aarhus Teater d. 7/2-9/3 2024

Foto: Rumle Skafte

SE MERE HER