Anmeldelse: DANSEDYBET // Sort/Hvid

Tag min hånd, lad benene gå. Træd den dans, til dybet vi skal gå.

DANSEDYBET er ikke nogen forestilling.

Så hvis du kigger efter stjerner, som en forestilling normalt får her på siden, så bliver du skuffet. For DANSEDYBET på Sort/Hvid, konceptueret af komponist Matilde Böcher, scenograf Katrine Gjerding og iscenesætter Anne Zacho Søgaard, er ikke nogen forestilling, men er – lige som APOLLONIAN BLACKOUT fra 2023 – en tilstand.

Når Mathilde Böchers toner tager os tilbage til grundessensen i dansen – glæden, varmen og eskapismen – så sker der noget i os. Og når klassisk sanger Mathias Monrad Møller, skuespiller og folke- og verdensmusiksanger Nini Julia Bang, samt ikke mindst Hanne Uldal, skuespilleren og sangeren der med DANSEDYBET kan fejre sit 50-års jubilæum på de skrå brædder, gestalter middelalderen på godt og ondt, så kryber stemningen ind under huden på os. Og vi får lyst til at danse. Enten fordi vi vil deltage i fællesskabet, eller fordi vi vil glemme alle de fortrædeligheder som den til tider morsomme, men også sørgelige fortælling indeholder.

Og frygten, den fløj sin vej.

Eskapismen i dansens glædesrus er let genkendelig i Alexandra Moltke Johansens tekst, en libretto skabt i samarbejde med skrivekollektivet Mycelium og Peter-Clement Woetmann, og når Hanne Uldal trækker i præstekraven står man som tilskuer overfor et svært valg, når rytmen skal holdes og trinnene huskes, samtidig med at præstens knap så verdslige ord bliver spyet ud over de dansende gæster.

I fortællingen fra særkens tid, fra bondesamfundet hvor høsten og markens neg var helligt, sniger der sig flere kontrafaktiske ord og begreber ind i teksten, og ord som Metroen og Statsministeren skurrer først gevaldigt i ørerne. Men når man kigger nærmere på tekstens funktion i værket, hvor stemningen, følelsen, og tilstanden i rummet er vigtigst, så tager man det ind som et vigtigt kontemporært islæt i en fortælling der taler direkte til sit publikum i 2024.

En sindssygt smukt syngende Mathias Monrad Møller, en yderst levende Nini Julia Bang, samt den urokkelige 50-års jubilar Hanne Uldal, bærer fornemt middelalderfortællingen ud til publikum i DANSEDYBET, og de fire indforskrevne folkedansere hjælper lige så fornemt os rytmesvage medborgere på vej i dansens verden, hvor kædedans, halbal og folklore i rigelige mængder byder os velkomne på Sort/hvid.

DANSEDYBET kan opleves på Sort/Hvid d. 29/2 – 20/3 2024.

Foto: Emilia Therese

SE MERE HER