Anmeldelse: BRØDRE // Tunnelfabrikken, Copenhagen Opera Festival

⭐⭐⭐⭐⭐

Kolossal genopsætning af operaen BRØDRE i Tunnelfabrikken fortjener langt større opmærksomhed end den får. Copenhagen Opera Festival har med Kasper Holten og Amy Lane i spidsen givet komponist Daníel Bjarnason og librettist Kerstin Perskis opera om skyld et kæmpe comeback, med opsætningen i Tunnelfabrikken hvor man endelig har fundet plads til Steffen Aarfings originale scenografi.

Ikke et ondt ord om turneversioner, hvor alt skal kunne passe ind i en enkelt container – det er et nødvendigt onde for at få forestillinger ud i verden, og ofte også med fine resultater – men når muligheden er der, og alt bliver satset på at genskabe Den Jyske Operas Reumertvindende originale version fra Musikhuset i Aarhus, så er det bare med at suse ud til Nordhavn for at opleve samproduktionen mellem Den Islandske Opera, Malmö Opera, og nu også Copenhagen Opera Festival.

Malmö Operaorkesters 62 musikere sidder klar foran den opbyggede scene, men stadig tæt på publikum, og selv om Tunnelfabrikkens 880.000 m3 kan virke uendeligt stort, så rammer musikken publikum som var vi i et arkitekttegnet operahus, med perfekt klang og en karisma der overrasker.

Daníel Bjarnason har til BRØDRE komponeret et partitur som taler til publikum. Den islandske komponist får med sin stemningsmættede og varierede form lagt et skabelseslag ud over fortællingen, som sammen med Kerstin Perskis præcist formulerede libretto, skaber et værk der overgår Susanne Biers film Brødre fra 2004. Filmen, som operaen oprindeligt er baseret på, var absolut god med sin realisme og nutidighed, men i operaen BRØDRE – hvor tanker og følelser på formidabel vis formidles via koret på scenen – sidder man som publikum og føler sig inddraget i noget større.

Operaens meget rene scenografi af Steffen Aarfing – helt enkel og ensfarvet grå med trappetrin langs væggene, og grus der knaser på gulvet, er gennemtænkt og velvalgt. Man fornemmer hvor meget Aarfing sætter pris på librettist Kerstin Perskis præcise tekst, der med få velvalgte ord forklarer så mange sammenhænge i operaen, at han som scenograf og kostumedesigner slet ikke behøver at understrege eller overdrive elementer for at publikum forstår sammenhængen.

Operaen BRØDRE er grum og handler om skyld. Og Operakoret fra Den Islandske Opera er mildest talt fænomenale i deres rolle som stemmer i hovedpersonens hoved, for den traumatiserede soldat Michaels dæmoner er mange – og afgørende for alt videre liv.

BRØDRE opføres på Tunnelfabrikken i regi af Copenhagen Opera Festival d. 11.-13. august 2023.

Foto: Victoria Mørck Madsen samt Jóhanna Ólafsdóttir & Anton Brink

SE MERE HER

En tanke om “Anmeldelse: BRØDRE // Tunnelfabrikken, Copenhagen Opera Festival

Der er lukket for kommentarer.