THE WAVE // Vertigo & Louise Alenius på Ofelia Plads, Det Kongelige Teater

⭐⭐⭐⭐⭐

The Wave er tilbage, og bølgen giver mere mening end nogensinde.

På Ofelia Plads, lige ved Skuespilhuset og med Københavns Inderhavn skvulpende i baggrunden, har Det Kongelige Teater og Jeudan sat Odd Productions lys- og lydinstallation The Wave op igen, denne gang i en version fyldt med følelser.

Det er en af Danmarks p.t. mest spændende komponister, Louise Alenius, der modigt har kreeret det lydlige univers ILT, som illuderer kroppens ønske om luft. Og ved netop ved at lade THE WAVE være som et gigantisk luftrør, får man med kormusikken i de 40 lysporte en fænomenal oplevelse.

Det er kunstnerkollektivet VERTIGO der har ladet sig inspirere til det berusende lysdesign, og med udgangspunkt i Alenius’ kormusik har de skabt et næsten fysisk rum, hvor publikum ikke bare føler blodet bruse, men også føler – som Jonas i hvalens mave – at man er midt i en levende organisme.

Umiddelbart kunne man tænke ILT var en intertekstuel reference til Louise Alenius’ sidste værk Téte de Louise Alenius, hvor man bogstaveligt talt kunne kravle ind i den hyperproducerende komponists eget hoved, men lydsiden til ILT er rent faktisk en smagsprøve på hvad der venter os, når Alenius sætter sin kommende opera op på Operaen i foråret 2022. Den inciterende lydside i THE WAVE indeholder toner skabt til både sopran, mezzosopran, kontratenor, tenor og bas – og på den 80 meter lange tur gennem installationen på Ofelia Plads, får man hørt intet mindre end fem stjernesolister fra Den Kongelige Opera. Det er Sofie Elkjær Jensen, Elisabeth Jansson, Jacob Andersen og Frederik Rolin, samt en af mine helt store favoritter; kontratenoren Morten Grove Frandsen (selvsamme kontratenor der ved indvielsen af THE WAVE gav os en liveperformance i Skuespilhusets foyer).

Hvis man langsomt går turen igennem THE WAVE får man de enkelte stemmer serveret i VERTIGOS lysdesign en efter en, men hvis man stiller sig lidt væk i mørket, vil man opleve stemmerne som et korværk. Helt genial tanke, og sjældent flot samspil mellem lysdesign og korstemmer.

Komponist Louise Alenius & Nanna Sofie Bjerre Jelsgaard, KGL+, Det Kongelige Teater

Nyd værket om dagen, nyd det når mørket er faldet på. THE WAVE er en smuk lille perle af en oplevelse, stillet til rådighed af Det Kongelige Teater og Jeudan for enhver der måtte komme forbi Ofelia Plads, og der er absolut ingen undskyldning for ikke at opleve værket.

Foto: Casper Koeller, Sceneblog

SE MERE