TEATERCHEFEN FOR DET HELE // Skuespilhuset, Det Kongelige Teater

⭐⭐⭐⭐⭐⭐

Hvem er bange for en aflysning? – ikke Kasper Holten!

Jeg sad i de behagelige sæder på Skuespilhusets Store Scene, og glædede mig til tre timer med klassikeren Hvem er bange for Virginia Woolf? med Tammi Øst og Jens Jørn Spottag, en forestilling der skulle gå i gang om et øjeblik. Ved min side var jeg så heldig at have en femme fatale uden lige, en af teatrets største skuespillerinder, der lige præcis havde mulighed for at se kollegaerne i dag, på en af de få dage hvor hun ikke selv var på scenen.

Det store tunge brandtæppe var stadig nede, men jeg studsede ikke over det, jeg har oplevet scenografier der er værre, så det ville kun være et spørgsmål om tid før den voldsomme barriere var væk, og Edward Albees spiddende drama ville begynde.

Men så toner Kasper Holten frem, og den nytiltrådte chef for Det Kongelige Teater står nu forrest på podiet – helt tæt på publikum.

Kære venner, kære publikum! Jeg kan rent faktisk slet ikke huske de præcise ord, bare Kasper Holtens helt rolige attitude, hans venlige fremtoning, og hans ligefremme måde at fortælle os, at aftenens forestilling var aflyst. Brandtæppet, og flere tilsvarende scenetæpper bagved, havde sat sig fast, og selv om teatrets dygtigste teknikere havde prøvet, og eksperter fra både Sverige og Tyskland var blevet ringet op, så var der intet at gøre. Det Kongelige Teater beklager, men aftenens forestilling på Store Scene er aflyst.

Jeg har i mine tyve år indenfor scenekunsten oplevet teaterchefer der ikke var hjemme, chefer der sov, og chefer der sendte medarbejderne frem i frontlinjen, når de dårlige nyheder skulle overbringes. Men ikke Kasper Holten.

Allerede for mange år siden, da Operaen lige var bygget og Holten var operachef på teatret, husker jeg tydeligt et hastemøde 10 min i forestillingsstart, hvor teatrets billetsystem desværre havde solgt tre orkesterrækker der ikke fandtes. Brandmajoren der stod for aftenens sikkerhed, operachefen Kasper Holten, og undertegnede (den gang publikumschef), stak hovederne sammen, og Holten besluttede hurtigt at opstille tre publikumsrækker bagest på scenen. Krisemanagement af høj klasse, og alle fik en god oplevelse med hjem.

På samme måde agerede den nye teaterchef her til aften kvikt og forbilledligt, med klar kommunikation, smil og overskud, og viljen til at få aftenens uheld minimeret. Han ved at en aflysning er det værste der kan ske, men han sørgede for at publikum følte sig set – og hørt. Et er at vi også blev tilbudt drinks i baren, og selvfølgelig fuld bytteret eller pengene retur, men Kasper Holten blev i foyeren i lang tid efter, og fulgte op på ethvert tilløb til utilfredshed, hvad enten det var teatrets naboer der var lidt mugne, eller det store selskab fra Frederikshavn der var rejst så langt.

Mange har sat spørgsmålstegn ved, om Kasper Holten ville være for kunstnerisk en sjæl til det krævende chefjob. Og den kunstneriske del har han allerede bestået. Men det er i modvind flaget ser bedst ud, det er på håndteringen af kriser man skal måles.
Logos, patos, og etos – han har det hele. Det Kongelige Teaters nye chef Kasper Holten får seks ud af seks stjerner!