SVEN FRA RANDERS // Randers Teater

⭐⭐⭐⭐⭐

To af kunstneren Sven Dalsgaards klassiske blå øjne kigger på os fra bagvæggen i scenerummet, hvor hospitalssenge og biplyde sætter rammen for Randers Teaters store satsning, forestillingen SVEN FRA RANDERS. Vi skal kigge nærmere på kunstneren og mennesket Sven Dalsgaard der døde i 1999, men efterlod sig et kæmpe aftryk, og øjnene på væggen fortæller os at Sven ser med. Han holder øje med om historien holder, om hans eftermæle bliver som han ønskede det.

For selv om en hospitalsstue er ramme for fortællingen om den produktive kunstner, og døden i hospitalssengen var hans sidste kunstneriske projekt, så er SVEN FRA RANDERS ingen dokumentar om Dalgaards liv og levned, men i stedet et kunstnerisk bud på Sven Dalsgaards raison d’être – hans formål og inderste ønsker for livet.

Den markante randrusianer bliver portrætteret gennem to sider af Dalsgaard – kunstneren og mennesket – og det er skuespillerne Klaus T. Søndergaard og Holger Østergaard der fortræffeligt løfter opgaven, der synes umulig, men viser sig at være den eneste rigtige ting at gøre. For hvordan viser man ellers splittelsen i et menneske, hvordan fremhæver man ellers de to vigtige sider af en kunstner, hvor en enkelt side bare ikke er nok.

Det er i hospitalssengen vi møder Svens andet jeg, og det er i hospitalssengen de to bliver enige om at gå tilbage i Svens liv, for at finde sandheden, meningen, og nøglen til det hele. Vi begynder helt tilbage ved Svens fødsel, og arbejder os op gennem et liv fuldt af modsætninger, modstand og modvilje, men også et liv fuldt af kunst, kærlighed og knopskydning i Dalgaards virke.

Den musikdramatiske forestilling SVEN FRA RANDERS træder i karakter fra start af, med kapelmester Jens Hellemann i spidsen for Randers Teater Kor, der igennem hele forestillingen fornemt løfter fortællingen med sang, toner og markeringer der understreger dramatikken i Sven Dalsgaards liv.

For ikke bare understreger musikken kunsten med kubistisk hovedbeklædning i et surreelt univers, hvor Svens personligheder skriger sine forskelligheder ud til publikum, selvfølgelig står koret også nydeligt i baggrunden i hospitalstøj, teatersminke og med hospitalets små velkendte elektroniske biplyde, når Svens meninger i hospitalssengen skal understreges eller have modspil. Og selvfølgelig markeres den socialdemokratiske borgmesters hykleriske æresborgergestus med stortromme og basuner. Det er fremragende musikdramatik – og bogstaveligt talt til at dø af grin over.

Om det er Sven Dalgaards små fine samtaler med sygeplejersken, hans opvækst og spirende kærlighedsliv, eller de store kunstneriske spring i hans virke der viser den sande SVEN FRA RANDERS ved jeg ikke, men randrusianeren Sven Dalgaard får på Randers Teater helt sikkert en musikdramatisk forestilling som Svens øjne kan være tilfreds med.

SVEN FRA RANDERS spiller på Randers Teater d. 14. august – 11. september.

Foto: Martin Gundesen

SE MERE OG KØB BILLETTER HER