SUN & SEA // CPH Stage, Travers & Copenhagen Contemporary

⭐⭐⭐⭐⭐

Just build castles in the sand.

Venedig Biennalen i 2019 fik Rugilė Barzdžiukaitė, Vaiva Grainytė and Lina Lapelytė fra Litauen den Gyldne Løve for SUN & SEA, og nu har CPH Stage, Travers og Copenhagen Contemporary hentet det præmierede værk til København, så det kan opleves på CPH Stage 2021.

Det tværæstetiske operaværk, der med et enormt cast af sangere udspiller sig på en sandstrand, er hverken en stillestående opera eller en flagrende performance, men derimod et værk der luller dig ind i en tryghed i en verden du kender, for derefter at få dig til at le, græde, eller tænke seriøst over verdens tilstand.

I set up’et på Copenhagen Contemporary sidder publikum øverst på et fire meter højt stillads som omkranser den kæmpe sandstrand, og værket afvikles som en durational, hvor man som publikum i et hold ledes ind på pladserne mens det forrige hold sluses ud – hvorefter man så kan nyde forestillingen i 50 minutter.

Og det er i sandhed en nydelse. De mange sangere ligger som almindelige badegæster på en strand, og gør alt det som man nu gør når man slapper af. Der er kæresteparret der flirter, den stressede familie der slapper af i liggestolene, singlen der kigger intenst på sin mobil, og børnene der leger med sand og vand. Og så selvfølgelig en hund der fiser rundt, samt nogle der spiller kort og andre der spiller badminton. Kort sagt, en helt almindelig dag ved stranden.

I’ll become a loser in my own eyes.”

Men så begynder deres tanker at manifestere sig i sang, og alle de tanker man gør sig i hverdagen, krydret med skyggen af klimatruslen, bliver fornemt delt med publikum. Manden i liggestolen – en sand workaholic – afslører en fyldig basstemme og synger sin Song of Exhaustion, og kvinden med bogen på strandtæppet – en Raw Food Vegetarian – synger sit inderste mareridt ud, hvor hun i en drøm bliver taget i at hungre efter en håndfuld stegte rejer.

I need to eat a handful of shrimps, and only then does the suffering end

De forskellige soli bliver efterfulgt af Vacationers Chorus, hvor alle sangerne som kor kommenterer, understreger, filosoferer og irettesætter – på den mest vidunderlige måde. Det er en kraftpræstation at fylde det store scenerum med toner, liggende på ryggen smurt ind i sololie og strandsand.

SUN & SEA på CPH Stage er en unik tværæstetisk operaperformance der ikke kan anbefales nok, ikke bare fordi den er en besk kommentar til klimatruslen, men også fordi den på Copenhagen Contemporary – med sangere af højeste kvalitet – bliver en kunstnerisk once in a life time oplevelse. Tak til CPH Stage, Travers & Copenhagen Contemporary for at gøre det muligt.

Foto: Casper Koeller, Sceneblog

SE MERE HER