RYGEREN // Teater LUX, på CPH Stage

Regeringen passer på dig – og tager ansvar

Easy listening musikken i foyeren bliver kortvarigt afbrudt, da en vigtig meddelelse er på vej gennem æteren, og rummet bliver hurtigt ramt af korte fyndige meddelelser som ”Udeblivelse vil blive straffet” og ”gå ind på lungetransplantation.dk hvis du vil vide mere” i det skrattende radiobroadcast.

Teater LUX, med skuespiller og teaterleder Martin Ammundsen i spidsen, arbejder intenst med udviklingen af teater i mørke, og har siden gyseren MÆND DER TROR DE HAR RET, og sidst containerforestillingen PLETTEN, arbejdet sammen med komponist og lyddesigner Mathias Rosenkilde på at udbygge mørkets soundscape. Og helst til en grad så man ikke længere savner sin synssans.

Hold vinduer og døre lukkede

Denne gang er dramaet henlagt til en ikke så fjern verden, hvor regeringen med henvisning til sundheds- og samfundsskadelige konsekvenser, kræver at alle mennesker skal have indopereret kunstige lunger. Rygere er således officielt jaget vildt, men hovedpersonen Paulus nægter, og udebliver fra den nu obligatoriske lungetransplantation. Han bygger i stedet et lufttæt hemmeligt rygerum, og planlægger at rejse til Amazonas’ regnskov for at få sig et par naturlige lunger – så han kan overleve sin KOL og fortsætte sin tilværelse som ryger.

Hele historien får vi som publikum leveret i 100% mørke, efter at være blevet ledt på plads af de ferme Luxiner, som sørger for at alle føler sig trygge i mørket. Supervigtigt, da forestillingen i princippet allerede begynder i publikums hoveder, i det øjeblik at de får at vide at RYGEREN foregår i mørke.

Jeg skal ikke afsløre dramaet i mørket, men vil hellere fremhæve det soundscape som Ammundsen og Rosenkilde har fremmanet, og som sammen med lugte og bevægelser i luften får det til at gibbe i publikum. Ikke noget jumpscare-agtigt som i Spøgelsestoget på Bakken, ej heller berøringer el.lign., blot små antydninger af dufte og lyde der får dig til at leve med i Paulus kamp mod systemet.

Superfedt at der er ildsjæle i branchen der eksperimenterer og udvikler nye teaterformer, og hvis du er firstmover og er klar til en oplevelse ud over det sædvanlige – så er det Teater LUX og RYGEREN du skal prøve før din nabo.

RYGEREN spiller på CPH Stage ml d. 28. maj og d. 1. juni.

Foto: Teater LUX

SE MERE HER