SKOENE VED FLODEN // Verdens Mindste Teater, i Teatersalen, Valby Kulturhus

⭐⭐⭐⭐

Gid verden denne morgen var fyldt med blødt, grønt græs

En kølig dag på den frosne Donau møder den unge Lily den lige så unge Daniel, og sød musik opstår. Det kunne lyde som enhver anden lovestory, fra Disney til Brontë, men hos Ulla Koppel og Verdens Mindste Teater, er der dødelig alvor bag.

For det er ved floden Donaus bred at man den dag i dag finder 60 par sko støbt i bronze, mindesmærket for de tusindvis af jøder, der under anden verdenskrigs sidste måneder blev tvunget til at tage tøjet af og stille skoene ved bredden, hvorefter de blev skudt og skubbet i floden. Og det er dette vidnesbyrd som Ulla og Anders Koppel så rørende præsenterer i deres musikdramatiske forestilling SKOENE VED FLODEN.

Der er altid brug for flere broer

Ulla Koppel står bag manuskriptet, og instruerer selv, mens komponisten Anders Koppel spiller live på sit hammondorgel, suppleret af Henrik Dam Thomsen på cello. Og så er der lige det ekstra krydderi – Sara Koppels unikke animationer på bagvæggen – der puster ekstra liv i fortællingen, og bevæger lige så meget som de løfter følelserne i manuskriptet.

Historien om Daniel og Lily, samt Lilys mor Esther er fiktiv, ligesom de sideløbende fortællinger om Gabriela og den politisk bevidste Julius, samt salonsangeren Miklos og hans hengivne hustru Anna i rødt. Men som repræsentanter for de jødiske ofre er de troværdige, og som karakterer i Koppels SKOENE VED FLODEN er de rørende.

Hun efterlod disse sko

Den kække Daniel og den uheldige Lily spilles af Magnus Christensen og Mira Noltenius, og Christine Schøtt er Esther. Gabriela og den studerende Julius – der skriver afhandling om nazismen og Ungarn til sin professors store fortrydelse – spilles af Louise Norbye og Søren Højen, og salonsangeren Miklos og hans elskede hustru Anna, spilles af Ditlev Ulriksen og Lene Poulsen. Syv personer der både synger og snakker på scenen, er et meget stort cast når man snakker Verdens Mindste Teater, hvor Ulla Koppel normalt foretrækker kun at instruere en enkelt performer ad gangen.

Men den ukuelige Ulla Koppel har kastet sig ud i det med sin trofaste Anders ved sin side, en modig beslutning, men også et valg der kan diskuteres. For den 90 minutter lange forestilling er en kende ujævn, de fine Koppel kompositioner og det vigtige emne til trods. Hver især leverer de syv skuespillere fine præstationer, men der mangler en samlende instruktion, der ville have sat prikken over i’et.

Det sagt, så er Koppels SKOENE VED FLODEN et absolut seværdigt musikdramatisk værk, der ikke bare omhandler et trist men vigtigt kapitel i vores historie, men også giver publikum mulighed for at opleve den 75-årige Anders Koppel live på sit elskede Hammondorgel. Så se at komme afsted – SKOENE VED FLODEN spiller kun fra d. 24/10-3/11 i Teatersalen i Valby Kulturhus.

Foto: Anders Koppel

SE MERE HER