SAFE SPACE // Future V på Teater V

⭐⭐⭐⭐⭐

Virtuelt teater, digidramatik via Zoom

Teaterleder og iscenesætter Pelle Koppel har fået nok. Han er blevet træt af de mange halvhjertede forsøg på at transformere teateroplevelsen ind i det virtuelle univers, og har derfor givet Teater V et selvstændigt online scenerum, hvor et nyt teaterformat – digiteater – skal præsenteres.

Ligesom Teater V er blandt de førende i udviklingen af ny dansk dramatik, så vil digidramatikken i Future V altid være nyskrevet, og ligesom klassisk teater altid opføres live foran et publikum, så vil Future V’s digidramatik også altid blive opført live. Forskellen ligger selvfølgelig i, at den virtuelle forestilling bliver formidlet via skærmteknologien til et levende publikum, via deres egen tablet, mobil eller tv-skærm. Endda med mulighed for at reagere/interagere med digitale klapsalver.

Publikum køber billet/adgang til forestillingen, sætter sig godt til rette på det rigtige tidspunkt, tænder for deres skærme, og så kan Future V’s forestilling ellers begynde. På samme måde havde vi på Sceneblog sat vores eget lille digiteater op, og med gældende afstandskrav mellem stolene, glædede vi os til at opleve det nye format.

Future V’s første forestilling hedder SAFE SPACE, bliver leveret via ZOOM, og havde premiere torsdag d. 28. maj kl 20.00.

fuck, hvis det stod til mig, så sad jeg sgu stadig der og stirrede ind i dine øjne

SAFE SPACE, der er skrevet af Nanna Berner og iscenesat af Pelle Koppel, handler om 23-årige Ene, der via sin egen livestream fortæller verden om sin hverdag – en efterhånden udbredt måde at søge fællesskaber på. Filippa Suenson er Ene, der lever stille og roligt med sit digitale safe space, men da hun modtager en anonym konvolut i sin postkasse i det virkelige liv, og konvolutten viser sig at have et ubehageligt indhold, bliver hun utryg og har brug for vidner.

Eller gør hun? SAFE SPACE er proppet med suspense som i den bedste thriller, og Filippa Suenson er pragtfuld som den unge kvinde der søger fællesskaber over nettet, men viser sig som mere handlekraftig end de fleste. I forestillingen hopper vi fra start af mellem personerne, som med deres håndholdte kameraer skaber yderligere intensitet i Berners fortælling, og vi får præsenteret dramaets fem karakterer hver for sig – før vi ser dem i et fælles rum. Ud over Filippa Suenson (fra tv-serien NÅR STØVET HAR LAGT SIG) spiller Lucia Vinde Dirchsen, Theresa Hedelund, Mathias Bøgelund og Mette Maria Ahrenkiel med i dette familiedrama, og fælles for dem alle er deres evne til at inddrage kameraet/dig i deres spil, uden at det virker unaturligt. Specielt Theresa Hedelund leverer en vild – og fonetisk super interessant – præstation, hvor hun med mascaraen løbende ned ad kinderne tordner lige ind i kameraet, så vi, der sidder som tilskuere, føler os både berørt og presset ned i stolen – præcis som hvis vi sad i et virkeligt teaterrum med scenen foran os.

Digidramaet SAFE SPACE er ikke filmet teater, ikke en thriller som i biografen eller på Netflix, det er en liveopført dramatisk forestilling der kryber ud igennem skærmen – og lige ind i din stue.

Mission accomplished, Mr Koppel.

Foto: Mie Katrine Andersson

Foto/tv-skærm: Casper Koeller, Sceneblog

SE MERE