Anmeldelse: ØDIPUS KITSCH // Aveny-T

⭐⭐

Emil Rostrups dogmeteater fejler på Aveny-T.

ØDIPUS KITSCH er hverken original eller nyskrevet, snarere en afstandtagen fra dramaet, og en forestilling som holder andres værk ud i strakt arm, som om de ikke vil kendes ved det. Iscenesætteren Emil Rostrup er ellers rasende talentfuld, og har allerede sat adskillige fine værker i scene, men med ØDIPUS KITSCH falder korthuset sammen, på trods af en rigtig fin præstation af skuespiller Sarah Simone Jørgensen. Hun genfortæller, causerer over og tolker på Sofokles dramatisering af sagnet om Ødipus, skuespillet ØDIPUS REX. Men ud over en fin mindre sekvens, hvor linjen trækkes direkte fra Ødipusmyten til skuespillerens egne tanker om fostre og genetisk styring i nutiden, er det som titlen antyder, en stor gang blandede bolsjer. For selv om skuespilleren knokler i 50 minutter, er en tv-skærm, et Wikipedia citat, et flagermuskostume fra Kina og en stripperstang, ikke nok til at skabe noget drama på scenen.

Som første forestilling ud af de tre som Aveny-Ts huskunstner Emil Rostrup har sat sig for at lave, skal forestillingen selvfølgelig føle nådens gave – og derfor modtages med åbent sind. Huskunstnerens på forhånd definerede dogmer, som går ud på at skabe et trilogiformat med en overordnet tematik, foreskriver kun én medvirkende, ingen scenograf, et budget på max 25.000, og max fire ugers produktionstid. Samt kravet om at huskunstneren tydeligt skal medvirke i det endelige værk.

ØDIPUS KITSCH er således underlagt en række krav, der dog ikke på nogen måde burde forhindre Emil Rostrup & co. i at skabe godt teater. Problemet er bare, at scenekunst kræver at man tænker sig om før man går i gang, men Emil Rostrup har på Aveny-T tilføjet mantraet: ”Vi laver ikke noget, vi i forvejen har tænkt os til.”

Så ØDIPUS KITSCH er altså resultatet af en workshop, hvor leg, udvikling og kreativitet er endt i et forsøg. Et forsøg over erkendelse – hvorefter de to følgende forestillinger ifølge instruktøren vil blive forsøg over renselse, og forsøg over håb.

Jeg håber Emil Rostrup virkelig tager erkendelsen alvorligt, og iscenesætter noget mere originalt næste gang. Talentet forpligter.

ØDIPUS KITSCH spiller på Aveny-T fra d. 5. – 28 januar 2023.

Foto: Emil Rostrup

SE MERE HER