Anmeldelse: LA TRAVIATA // Operaen, Det Kongelige Teater

⭐⭐⭐⭐

Den vildfarne – eller den der leder andre på afveje.

Skøge eller heltinde, stolt eller knækket. Verdis ikoniske opera LA TRAVIATA om Violetta, en kurtisane der bliver forelsket i den pæne og borgerlige Alfredo, men vælger at forlade sin elskede for at redde æren for Alfredos familie, er et mesterværk blandt operaer, og er med Verdis storslåede og fængende musik også blevet en af verdens mest kendte operaer.

Men selv om LA TRAVIATA er fyldt med både vidunderlige toner, flotte fester og true love, svæver moralen over operaen som en regntung sky, og LA TRAVIATA er alt andet lige ingen feelgood story. For ikke alene er Violetta dødeligt ramt af sygdom, hun tvinges også til at opgive den lykke hun endelig havde fundet, og troede skulle følge hende til hendes dages ende. Og det alene fordi hun følger datidens moralske kodeks, hvor Alfredos forhold til en skøge kaster så meget skam over familien, at hans søster ikke kan blive gift, og Violetta derfor følger Alfredos fars indtrængende ønske, om at bryde med Alfredo. For familiens ære.

Selv om gud har tilgivet, er mennesker ikke barmhjertige

Repremieren på LA TRAVIATA i Operaen her i januar 2023, er opførelse nr. 326 på Det Kongelige Teater, og David Radoks solide iscenesættelse tager ingen chancer – den er overvældende i sin klassiske omfavnelse af publikum, mest udtalt når Det Kongelige Operakor synger de velkendte sange direkte ud til gæsterne i salen. Man kan se koret nyder det, og man kan føle publikum elsker det.

Lad os nyde vin og sang til dagen gryr

Når scenerne er henlagt til scenograf Lars-Åke Thessmans pompøse haller, så er det kun op til solisterne at følge trop, for at skabe den helt store oplevelse. Og solisterne er igen i top i Operaen.

Violetta blev ved premieren sunget af det armenske stjerneskud Anush Hovhannisyan – som alternerer med vores egen Gisela Stille – og partiet som Alfredo blev sunget af italienske Matteo Lippi, som ligeledes har de bedste afløsere, Det Kongelige Teaters egne Jacob Skov Andersen og Gert Henning-Jensen. Så det var altså to internationale stjernesolister, der kan deres Violetta og Alfredo karakterer helt ind i benene, der lagde publikum ned ved den udsolgte repremiere. Og ud over de to sikre stjerner skal også Palle Knudsen som Alfredos moralske far nævnes, samt Morten Staugaard som Dr. Grenvil, for Knudsens baryton overtog næsten scenen i al sin vælde, og bassen Morten Staugaard ikke bare synger sin karakters følelser ud, han tilføjer LA TRAVIATA meget af den humor som operaen trods alt også indeholder.

Det er Sestro Quatrini og Paolo Carignani der fører dirigentstokken over Det Kongelige Kapel, og til repremieren kunne man klart føle italienske Quatrinis fornemmelse for Verdi, når han lod kapellet løfte de uforlignelige toner.

LA TRAVIATA spiller i Operaen på udvalgte datoer fra d. 10. januar til d. 3. juni 2023.

Foto: Miklos Szabo

SE MERE HER