NEDSTIGNING // Figura Ensemble på Takkelloftet

⭐⭐⭐⭐⭐

Når Orfeus bliver lidt for selvfed – og Eurydike tager konsekvensen.

Figura Ensemble har i mange år stået for både det sublime klassiske, det eksperimenterende, og det overraskende. Og med Nicolai Worsaae som komponist og Julie Maj Jakobsen som librettist, er NEDSTIGNING ingen undtagelse.

Deres bud på Orfeus rejse til underverdenen og Eurydikes svare kvaler, er i instruktør Marc van der Veldens hænder blevet til en fin og let opera, hvor både dagligdags tale og helt almindelige familie problemer glider ind og ud i historien om helten Orfeus, der uselvisk (?) henter sin Eurydike tilbage fra Hades rige. Og vigtigst; hvad sker der, når man kommer tilbage til livet, og man finder ud af at det ikke er så fedt at bo sammen med en selvglad popstjerne?

Barytonen Teit Kanstrup er Orfeus, og med fuld stemmekraft og kæk guldjakke viser han hvad der ligger til grund for, hvorfor Orfeus mener han er guds gave til sine fans (og sin kone). Og det er en nydelse at opleve hvordan Kanstrup både kan synge og tale på en scene – det er ikke alle operasangere beskåret.

Velsyngende Nana Bugge Rasmussen er Eurydike, der tager konsekvensen af en mand der mest tænker på sig selv, og med selvpåført slangegift vælger hun Hades rige, fremfor den kolde hvide verden hun lige er blevet hentet tilbage til. Filippa Berglunds enkle og florlette scenografi understreger netop den følelse af uvelkommenhed, som den tilbagevendte Eurydike føler i sit hjem.

Og tonerne! Jeg er vild med Frans Hansens fascinerende slagtøjsunivers, hvor bl.a. savklingen fremstår ren og klangfuld, og med et Clavichord (renæssance musikkens svar på et Hammond-orgel) i hænderne på Gunnhild Tønder, så blev det endnu en fin og meget speciel oplevelse. Figuras klangunivers er sart, men fylder alligevel Takkelloftet, hvor det intime scenerum igen viser det er perfekt til ekstraordinære oplevelser! (jeg glæder mig i øvrigt allerede vildt meget til at Dansk Danseteater indtager Operaens alt for lidt benyttede luksus-scene)

 

 

 

 

 

 

 

LÆS MERE HER!

 

Foto SØREN MEISNER
Medvirkende NANA BUGGE RASMUSSEN, TEIT KANSTRUP, ANNA KLETT, JESPER EGELUND, FRANS HANSEN, GUNNHILD TØNDER og IDINNA THERESE ALSBIRK LÛTZHØFT
Iscenesættelse MARC VAN DER VELDEN
Libretto JULIE MAJ JAKOBSEN
Komponist NICOLAI WORSAAE
Scenografi FILIPPA BERGLUND
Lysdesign RAPHAEL FRISENVÆNGE SOLHOLM og MALTE HAUGE
Lyddesign JOHN FOMSGAARD_