⭐⭐⭐⭐
”Pas nu på du ikke træder på Hans”
Ligesom i BaggårdTeatrets tidligere audiowalks, kan man i MOD STRØMMEN opleve at karakterens ord i høretelefonerne stemmer uhyggeligt præcist sammen med den virkelige verden, og hvor det var Lars Mikkelsen der i SUNDETS STILHED vidste hvornår jeg ville vifte fluer væk, er det Iben Hjejle der i MOD STRØMMEN, som den naturglade godsejer Ellen Fuglede, i sidste øjeblik forhindrer mig i at træde på den store skovsnegl på grusstien ved Skovsgaard Gods.
Tilfældigheder? Måske, men samspillet med både byens lyde og naturens luner er planlagt ned til den mindste detalje, og det er blevet et af BaggårdTeatrets adelsmærker i deres audiowalks.
MOD STRØMMEN på Langeland skal opleves med en app, et sæt høretelefoner og et par vandrestøvler, og fortællingen om apotekerdrengen H.C. Ørsted starter i Rudkøbing, der med sine smukke gamle huse lægger krop til dramatiker Jannie Schjødt Kolds historie i de stemningsfyldte gader og stræder.
I Rudkøbing får vi historien om den kvikke apotekerdreng, der nøje følger med når faren blander sine miksturer, og hele tiden stiller spørgsmål til alt hvad han ser og oplever. Det er Thure Lindharts drengede stemme vi hører som H.C. Ørsted, og den er perfekt til den fortælling, som instruktør Jakob Engmann helt sikkert fra start af har tænkt som en familieforestilling. For historien er hverken med undertoner, bagtanker eller efterrationaliseringer, men kun en enkel og positiv historie, om en nysgerrig lille dreng der vokser op og bliver en verdensberømt opfinder.
I byens havn støder den lille purk på et himmelskib med forskere, der ikke blot har stiftet klubben DE NYSGERRIGE, men også tilbyder ham at tage med på den slags eventyr, som kun virkeligt nysgerrige mennesker kan komme med på.
Så efter gåturen i Rudkøbing på det vestlige Langeland er det tid til at komme videre, og for at næste kapitel kan begynde, skal man tage et valg. Vil man gerne følge den unge H.C. syd på med Himmelskibet, eller skal man drage mod nord? Og her er det at fortællingen møder sin største udfordring, da alle akterne – gåturene – er placeret så langt fra hinanden, at hele turen kun kan gennemføres hvis man er i bil. Mellem gåturene er der indlagt ganske lange køreture, og det skal man være forberedt på. Men hvis man i forvejen er på biltur på Langeland med hele familien, er det nok ikke et problem, man skal som sagt bare være beredt på disse indlagte kørepauser – og sætte dagen af til oplevelser.
Thure Lindhart får igennem fortællingen selskab af et stort udvalg af gode skuespillerkollegaer, og når H.C. Ørsted bl.a. møder forskere som Albert Einstein, Marie Curie, Inge Lehmann og Tycho Brahe, så får dine ører besøg af fremragende stemmer som Stig Hoffmeyer, Kirsten Lehfeldt, Karen-Lise Mynster og Waage Sandø.
Der er både en spændende akt i Nord, Det Store Eksperiment, og en akt i Syd, Stormprøven, og man skal i princippet kun vælge den ene, før man slutter af med akt 3, der er placeret i det østlige Langeland ved det pittoreske Skovsgaard Gods. Her afsluttes BaggårdTeatrets audiowalk med den længste gåtur, en flot vandring gennem både skov og marsk, endda med fritgående kreaturer hvis du er heldig.
MOD STRØMMEN er en smuk tur, og hvis du føler du har brug for lidt tid for dig selv, kan det anbefales at stoppe op på stranden ved Bagenkop, og lige tænke et par stille tanker over livet. For efter du har løst DE NYSGERRIGES udfordring ved vandet, så er der efter min mening plads til en refill under hjernebarken før den sidste vandring.
BaggårdTeatrets audiowalk på Langeland er ikke altid kun en walk, det er også en biltur. Men det er en udflugt som hele familien kan gøre sammen – og måske endda blive lidt klogere. Men kun hvis du er nysgerrig.
Foto: Annitta Bjørg Hansen, Sceneblog