DØD OVER TROPER / Teater danskdansk reading på Teater Mungo Park

Sandra Yi Sencindiver, reading på Mungo Park

Benspændet er at give en trope døden

Når Sandra Yi Sencindiver stikker retningslinjer ud, så er det bedst at gøre som der bliver sagt. Og de fem udvalgte kvinder der var med i danskdansks reading på Mungo Park havde da også hørt efter, for i de nyskrevne tekster var der ikke mange af de gængse floskler, stereotyper eller belastende personager der alt for ofte breder en grundlæggende forkert præmis ud over dramaet.

Sencindiver havde simpelthen bedt om at få luget ud i klicheerne og de forudsigelige måder at se verden på, som ellers er almindeligt i de dramaer vi kender i dag. Og luget blev der!

Så i stedet for alt det vi er vant til at få serveret, fik vi dramatik skrevet af dygtige forfattere, poeter og spoken word artister, der alle mestrer ord, men i de flestes tilfælde ikke havde prøvet kræfter med dramatik til scenen endnu.

De fire nyudsprungne scenedramatikere, forfatter Zakiya Ajmi, spoken word artist og poet Naiha Khiljee, forfatter Saynab Farah Dahir, samt manusforfatter og spoken word poet Sara Rahmeh – plus den eneste erfarne scenekunstdramatiker i flokken, Julie Glargaard, havde alle fået stillet skuespillere til rådighed til en enkelt dags gennemgang af teksten, for så at lade deres tekster stå prøven foran en sal fuld af publikum, hvor størstedelen var branchefolk.

Vi har alle sammen Mommy issues. Daddy issues er for hvide piger

Readings er i sig selv ganske almindeligt, og en super god måde at få prøvet en tekst af foran et publikum, men på Mungo Park var der mere på spil for de fem tekster, som var Ajmis’ BØLGERNE om at få det værste frem i hinanden, men få det bedste ud af situationen, Dahirs REBOUND om ikkeeksisterende æggereserver, Khiljees DET ER IKKE BARE PYNT om troen på det guddommelige i hverdagen, Rahmehs STADIG SINGLE HABIBTI? om ægteskabspres og ens værd som kvinde, samt Glargaards DEN FALDNE KVINDE/MENNESKER FORSVINDER om empati, selvforståelse på villavejen og trangen til at frikende os selv.

Det var befriende at opleve de nye stemmer der fyldte Mungo Park, så tak til teaterdirektør Anna Malzer for at åbne døren, og selv om der helt sikkert skal rettes til, omskrives og udvikles på teksterne, så er der enormt potentiale i Sencindivers hold af nye stemmer i scenekunsten.

Og for alle de teaterdirektører der savner nye stemmer, men ikke lige nåede toget til Allerød den dag – så ligger hele readingen HER

Foto: Casper Koeller, Sceneblog

SE MERE HER FRA MUNGO PARK – OG FRA DANSKDANSK HER