MANNING ER FRI // Mungo Park

⭐⭐⭐⭐⭐ 

Fremragende dobbeltportræt af aktivisten/mennesket Manning.

Anders Budde Christensen viser de vildeste transformations evner i forestillingen MANNING ER FRI, portrættet af whistlebloweren der i USA offentliggjorde hundredetusindevis af militærdokumenter. Dokumenter, der ifølge Manning ville vise offentligheden hvordan krigen virkelig foregik i Irak og Afghanistan, uden røgslør og PR coverups.

Manning var født som drengen Bradley, men vidste fra barnsben at det var kvinden indeni der var den rigtige, og Chelsea Manning ventede bare på at komme ud. Den kamp viser Anders Budde Christensen også i Maria Kjærgaard-Sunesens fine instruktion på eminent vis, og de to sideløbende kampe – whistleblowerens og kvindens – bliver på fremragende vis vævet sammen i dobbeltportrættet af aktivisten/mennesket Manning.

”bare en lille dør på klem i militærets sorte boks”

Vi har alle en lille sort boks inderst inde, hvor vi passer på vores hemmeligheder, store og små. Og militæret er ingen undtagelse. Så da Manning som sikkerhedsofficer sad med hemmeligstemplede dokumenter, og så hvordan USA’s tropper skød civile i krigene, blev det for meget. Han kopierede tusindvis af optagelser og logbøger over på en CD, og påskrevet Lady Gaga kunne CD’en uden problemer følge Manning på orlov tilbage til USA.

En nøglescene hvor Manning danser til Lady Gaga er brillant, fordi den både indrammer historien om whistlebloweren, og historien om kvinden inden i soldaten. Og Anders Budde rummer overlegent begge historier i sit spil på Mungo Park.

På scenen er der bygget en sort boks, der med sine 6×8 fods areal udgør både hjemmet i Crescent, Oklahoma, kontoret hvorfra dokumenterne blev tappet, og cellen hvor Manning blev indespærret efter pågribelsen i 2010. Og selvfølgelig også den sorte boks med hemmeligheder, som Anders Budde indleder forestillingen med at tale direkte til publikum om. Det er en perfekt simpel scenografi af Nicolaj Spangaa, som med sin velgennemførte udførelse aldrig tager fokus væk fra skuespilleren, men hele tiden ændrer funktion i historiens forløb.

Dramatikeren Anders Budde Christensen har med MANNING ER FRI begået en ovenud velskrevet dokudramatisk historie, og skuespilleren Anders Budde Christensen ER simpelthen Manning!

Foto: Bjarke Maccarthy

SE MERE OG KØB BILLET