GENERATION 9/11 // Mungo Park & Betty Nansen Teatret, Edison

⭐⭐⭐⭐

Det føles som om jeg har to tårne i min mave

Når man er 11 år og verden ramler sammen, begynder hjernen at arbejde på overtryk, og man griber efter en virkelighed som måske ikke hænger helt sammen.

Revnen i Ida Grarups dommedagsscenografi er altopslugende. Det er ikke kun de mange der blev dræbt under attentatet d. 9/11 der forsvinder, men også de psykisk ødelagte og nedbrudte efterladte, samt den store del af befolkningen, der chokeret reagerer med vantro og ukontrolleret vrede mod alt og alle der er anderledes. Nogen skal da have skylden.

For angrebet var af så overvældende karakter, at verden styrtede i grus for et enormt antal af almindelige mennesker, der troede sig sikre i deres liv og hverdag. En af dem var den 11årige Esther – dramatikeren Nanna Plechinger Tüchsens alter ego – der boede i USA dengang de usårlige tvillingetårne i World Trade Center blev ramt. Det er Ellaha Lack der som Esther pludselig står alene i verden, da hendes to bedste venner Noah og William, spillet af Sebastian Aagaard-Williams og Søren Birch Plum, begge mister en forælder i katastrofen.

Nanna Plechinger Tüchsens forestilling GENERATION 9/11 i Anna Malzers instruktion er skræddersyet til Generation Y, dem der var store børn da den vestlige verden blev rystet, og i dag er voksne, men ikke så gamle at de var store nok til dengang at forstå hvad der ramte dem.

Og det er både forestillingens styrke og svaghed. For selv om de tre skuespillere er rasende dygtige som 11årige, og scenegrebet – at alle voksenkarakterer i forestillingen bærer wacky face masks der på forskellig vis eksponerer deres meninger og følelser – er både effektivt og skræmmende, så er det svært at definere GENERATION 9/11 som enten børne-, voksen-, eller ungdomsteater.

Men det er jo måske lige præcis hvad Anna Malzer vil – provokere os gamle der tror vi ved det hele, og pirke til de helt unge – dem der gerne vil vide mere.

GENERATION 9/11 er et samarbejde mellem Mungo Park og Betty Nansen Teatret, og spiller på Edison scenen 11. september til 9. oktober (Emma Silja Sångren spiller Esther fra d. 28/9). Forestillingen indgår derefter i Mungo Parks repertoire, første gang 18.-22. oktober.

Foto: Miklos Szabo

SE MERE HER FRA BETTY NANSEN & FRA MUNGO PARK