ENGLISH SPEAKERS // Sara Hamming & Moribund på KU:BE

⭐⭐⭐

I remember nine english words – or worlds

Performancekunstneren Sara Hamming er altid udfordrende i sin tilgang til sine værker, og yderst opmærksom på relationerne til publikum – som ofte er helt nede i 1:1 performances. Og med ENGLISH SPEAKERS tager Hamming endda et skridt væk fra kroppen, som hun ellers med Whole Body Treatment serien satte i centrum.

Men er det nok at lade sproget udgøre hovedkarakteren, i en fortælling om kvindefrigørelse, imperialisme og frihedstrang? Sara Hamming har truffet valget for os, og præsenterer en højtaler i hovedrollen som SHE, bakket op af en hel kreds af højtalere, der taler, synger og messer os igennem Hammings lydperformance.

Grammatical gender changed to natural gender

Publikum sidder i mørket, og kun med små lyskegler og LED lys sættes der visuelt fokus på den enkelte højtaler – på den enkelte stemme. Det er Sue Hansen-Styles der lægger stemme til fortælleren, og hende der med sit formfuldendte engelsk bærer fortællingen igennem. Men en lang række fine stemmer i bedste surround sound stil bryder ind, bryder op, driller og støtter op om fortælleren, der beretter om hvordan det engelske sprog har udviklet sig, i takt med at klodens beboere har nærmet sig hinanden. Hun er ved at blive gammel, men kan huske 9 ord, og i en mørkekoncert blandt dyr og lyde formes sproget mens vi lytter.

I remember GUN – from Gunhild. Gunhild means war

Sammensatte ord fra Germansk og Norse turnerer rundt om os i kransen af højtalere, mens etymologisk forskning og gamle vikingefortællinger krydser klinger, og slås om pladsen i den fabulerende performance. Ideen med lyde i mørket er både god og inddragende, dog havde jeg gerne set et mere fokuseret lyddesign, og et mere gennemført mørke.

Sara Hamming og Moribunds ENGLISH SPEAKERS lader etymologi og dramatisk fortælling flyde sammen i mørkets bløde lys, så hvis du kan lytte uden at se, og selv skabe de billeder du har behov for, så er værket absolut et besøg værd.

Foto: Søren Meisner

SE MERE