EN FORTÆLLING OM BLINDHED // Sort/Hvid, Teater Momentum og Aarhus Teater

⭐⭐⭐⭐⭐

Eminent beherskelse af lyduniverset, og blind tillid til Christian Lollike.

Christian Lollike har iscenesat den klaustrofobiske gyser EN FORTÆLLING OM BLINDHED ud fra nobelpristageren José Saramagos roman fra 1995 af samme navn, og sammen med Sigrid Johannesen har han skabt et tekstunivers der kryber under huden allerede før du hører det. For allerede ved ankomst bliver man mødt af den intethed som EN FORTÆLLING OM BLINDHED lægger op til, når man tilskuer bliver bedt om at finde plads i en af blindelazarettets nødtørftigt opstillede feltsenge. På med maske og hovedtelefoner – og pist er virkeligheden borte.

Den portugisiske hardcore ateist og fabulerende forfatter forudså allerede i 1995, hvad der kunne ske hvis en pludselig og ukendt virus spredte sig med lynets hast, og selvfølgelig er Christian Lollike ikke sen til at koble Saramagos dystopiske fremtidssyn med verdens nuværende pandemiske krise. Han rammer derfor ikke blot ned i en klassisk klaustrofobisk angst for at miste det velkendte, og dermed også miste sin moral og etiske overbevisning, han får også sendt bølger af ubehag ind over feltlazarettet, hvor publikum ligger – i hvad man kunne kalde modsætningen til 2020s mantra – ensomme og hver for sig, sammen. Men hold kæft hvor er EN FORTÆLLING OM BLINDHED grusomt godt teater.

Der er i princippet kun en enkelt skuespiller i rummet sammen med publikum, men Simon Matthew er som en Mephisto i sit rige, blot billedet på den uhygge som et hav af stemmer, lyde og fornemmelser skaber i Lollikes helvede.

Blændet af maskerne, og med lyddesigner Asger Kudahls binaurale lydunivers der smyger sig om dig som en kåbe af forræderisk nærhed, er du i EN FORTÆLLING OM BLINDHED indlagt i 75 minutter i en verden af afmagt – en verden hvor din tro på egen standhaftighed langsomt overmandes af overlevelsesinstinkternes tilsidesættelse af moral og etik. Hvad vil du gøre, når du på tredje uge ligger blændet på et ukendt sted bag låste døre, og madrationerne der normalt bliver uddelt ligeligt, er blevet stjålet af en gruppe bevæbnede mænd, der kræver både alle dine værdigenstande, og fri adgang til alle kvindernes kroppe?

Det er spørgsmål som dette José Saramago stiller i sin uhyggeligt rammende fremtidsroman, og det er præcis den kamp mellem moral og overlevelse der er på spil, når rotternes kriblen om benene føles mere nærværende end man troede muligt. Det starter med at du tænker, at det ikke gør noget hvis du lige napper mandens bil – han kan jo alligevel ikke se noget længere. Og det ender med at du ligger blændet og overvejer, om det er en verden der er for grim til at lade en ny generation leve.

Forestillingen EN FORTÆLLING OM BLINDHED er med den eminente beherskelse af lyduniverset teknisk set det vildeste bedrag – og en overvældende grusom leg med vores sanser. Det er fremragende teater.

EN FORTÆLLING OM BLINDHED er en samproduktion mellem Sort/Hvid, Teater Momentum og Aarhus Teater, og spiller dermed på alle tre teatre. Jeg oplevede forestillingen på Teater Momentum som en del af Vol. 14, hvor Christian Lollike og Teater SortHvid står for den kunstneriske ledelse. Hvilket scoop.

Foto: Emilia Therese

SE MERE PÅ MOMENTUMSE MERE PÅ SORT/HVID