Anmeldelse: VERDENSBALLETTEN 2023 // Sølyst i Klampenborg

⭐⭐⭐⭐⭐

How should I turn?

Astrid Elbo er igen en af de helt store stjerner i VERDENSBALLETTEN, når hun i et nyskabt værk af Gemma Bond går på tværs af genrer, og i Sonnet Dance både stiller spørgsmål og giver svar i en unik blanding af dans og tale. Momentvis er den kantede koreografi nærmest disruptiv i forhold til Camille Saint-Saëns smukke runde toner – som elegant fortolkes af pianist Alexander McKenzie og Niklas Walentin på violin – men til sidst nærmest sniger sammenhængen i Gemma Bonds innovative værk sig ind på publikum. VERDENSBALLETTEN 2023 er fuld af klassiske dyder, men indeholder som sædvanlig også det nye, det overraskende.

Og apropos klassiske dyder, så er stjernesopranen Sofie Elkjær Jensen tilbage for fuld skrue, når hun udfolder sit store dramatiske talent i både juvelarien fra Faust, Ah, je ris de me voir, i Mimis arie Si, mi ciamano Mimi fra La Boheme, og Det var sig humleranken som Åse i Drot og Marsk – i øvrigt et parti som hun heldigvis får lov til at udfolde igen til januar på Operaen. Den kongelige operasanger bliver bedre og bedre med årene, og Elkjærs stemme udvikler sig i takt med de udfordringer hun tager på sig. Sofie Elkjær Jensens deltagelse i VERDENSBALLETTEN er et stærkt kort at spille, og hun og Jens-Christian Wandt krydrer da også aftenen med den skønneste Tanzen möcht’ ich fra Czardasfyrstinden, hvor stemningen løftes betragteligt blandt publikum mens sommersolen går ned over Øresund.

Verdensballettens kunstneriske leder Steven McRae er ikke bare solodanser og koreograf, han er som et legesygt barn på en scene, han er humoristisk anlagt, perfektionistisk i sin udførelse og ikke bange for at vise sande følelser. Til VERDENSBALLETTEN 2023 har McRae koreograferet en flot Grand Pas de Quatre, hvor to par – Iana Salenko & Marian Walter, samt Yasmin Naghdi & Steven McRae selv – leger med det at være et par. McRae har skabt et smukt værk med fokus på det uperfekte, en leg man kun kan lege når man mestrer den klassiske kunstform, og balletten udvikler sig med humor, ynde og overraskelser som der skal en kringlet hjerne som McRaes til at skabe.

Men Steven McRae har også – igen i år – skabt den mest fortryllende, frække og fornøjelige koreografi med Czardas, hvor McRae sammen med Alexander McKenzie og Niklas Walentin diverterer VERDENSBALLETTENs publikum med både step, ballet og de smukkeste toner – badet i kæmpe smil og blink fra de excellente kunstnere.

Så med alt det ovenstående, samt smukke klassiske danse fra Svanesøen og Tornerose og flere nye værker der rykker, har Jens-Christian Wandt og Steven McRae sammensat endnu en smuk buket af kunst der skal på turné i hele Danmark.

VERDENSBALLETTEN 2023 er tilbage i storform med både glød, humor og excellent kunst under åben himmel. Don’t miss out.

Foto: Jesper Grønnemark, Verdensballetten

SE MERE HER