Anmeldelse: TENDER // Beyond Darkness og Baum & Leahy, på Dansetippen

Forbundethed.

Samhørighed.

Duften af stilhed præger performanceinstallationen TENDER, som Beyond Darkness har skabt i samarbejde med billedkunstnerduoen Baum & Leahy.

I Dansetippen, hvor den tidligere kirkes spidse og højloftede kirkeskib får en næsten andægtig stemning af vibrerende liv, bevæger danserne Cecilie Schyth Kjær, Camilla Schnack og Anna Stamp sig rundt blandt gæsterne, der primært befinder sig siddende og liggende i scenografien. Baum & Leahy formår i skabelsen af et taktilt univers at vække følelser, og understøtte en symbiose danserne imellem, samt mellem danserne og det levende rum af muld, vand og mos, og de mangeartede puder med riskorn – som publikum også får lov til at røre ved, mærke og indsnuse.

I TENDER, blandt mulden og mossets stilhed, men også hængende fra loftet, ses små skåle – lydreder – der på umærkelig, men også uundværlig vis prikker til dine sanser, og dine måske hengemte fornemmelser for samhørighed. For en meditativ fornemmelse tager over efter et kort stykke tid i Beyond Darkness universet, hvor de strømførende ledninger til de klikkende lydreder – med elektroder og nøddeskaller – får vibrationerne til at tage til i intensitet. Lyddesigneren Eliza Bozeks arbejde passer smukt ind i Beyond Darkness organismen, hvor tesen er at alt hænger sammen. Intet står alene.

Lysende vand i glas beholdere, samt svampe og mos i jorden som omkranser vandet, appellerer til din indre lyst til at blive en del af det smukke. Og i TENDER bliver du da også med venlig hvisken i øret opfordret til at vande den tørre muld, så kloden fortsætter med at være til, men også for at vise at du er en del af verden, ligesom den er en del af dig.

Zen

Baum & Leahys taktile univers trigger symbiosen hos Beyond Darkness’ dansere i TENDER.

De tre dansere nynner med på de fjerne stemmer, og finder hinanden i et inderligt kram, der udvikler sig til en organisme hvor kroppene er viklet ind i hinanden – en sammenfletning der effektivt understøttes af dansernes beklædning, når de blomsterhavsfarvede dansere går i et med hinanden. Og netop med de tre danseres lydløse sammenfletning, får Beyond Darkness understreget deres pointe, for før du ved af det, så sidder du selv på gulvet og giver mulden vand mens du lytter til lydredernes sang.

Sceneblog oplevede Beyond Darkness’ performanceinstallation til premieren d. 26. januar, og den vises indtil d. 3. februar. Tjek datoer og tider på nedenstående link.

Foto: Elena Perota

SE MERE HER ANG DATOER & FORESTILLINGSTIDER