Anmeldelse: IN C & ÅBNING AF CPH STAGE // Sasha Waltz & Guests, CPH STAGE, Skuespilhuset, Det Kongelige Teater

⭐⭐⭐⭐⭐

53 sekvenser af nøje tilrettelagt improvisation. Enerverende, provokerende, og nådesløst insisterende på egen kraft og vilje.

53 sekvenser af nøje tilrettelagt improvisation. Det er grundtesen i forestillingen IN C, hvor koreografen Sasha Waltz lader sine dansere arbejde med udgangspunkt i komponisten Terry Rileys værk af samme navn. Og da ensemblet Athelas Sinfonietta samtidig – på scenen – fremfører Terry Rileys minimalistiske værk fra 1964 så dugfrisk som kun stjerner kan, så må det briste eller bære. For selv om en festklædt sal i Skuespilhuset rejste sig op til applaus i samlet flok – og det er nok mere fordi de var til åbningen af teaterfestivalen CPH Stage – så var der mange der efter forestillingen så ud som om de var ramt af en midlertidig depression, med rystende hoveder og rynkede pander. For IN C er ikke let tilgængelig underholdning, hverken på det dansemæssige eller det musikalske plan.

Og her kommer de mange uddelte stjerner allerede i spil, for det er super modigt af Cph Stage – ved sit 10-års jubilæum, med klirrende glas og festtaler af både kulturministeren og skuespilchefen – at indlede festivalen med et værk så enerverende, provokerende, og nådesløst insisterende på egen kraft og vilje, som Sasha Waltz & Guests’ forestilling IN C. Det er her at Morten Krogh og Cph Stage for alvor viser deres klasse – deres eksistensberettigelse.

Det fremragende ensemble Athelas Sinfonietta har ikke blot en akkompagnerende funktion i forestillingen IN C, deres fremførelse af Terry Rileys værk er så præcis og insisterende i sig selv, at jeg i adskillige passager næsten glemte hvad der foregik på dansevinylen. Jeg sad bare – næsten hypnotiseret – og lod mig opsluge af det minimalistiske værk og dets ustandselige abstrakte univers, hvor de otte musikere følger reglerne for værkets udførelse. En udførelse hvor de 53 korte musikalske fraser skal spilles i rækkefølge, de må gerne gentages et vilkårligt antal gange – og det er op til den enkelte musiker hvornår den enkelte frase indledes – blot bør musikerne holde sig indenfor to til tre fraser af hinanden. Og hvis man som publikum så fokuserer på et enkelt instrument – jeg blev hypnotiseret af marimbaen – så ligger oplevelsen på den ekstremt tynde linje mellem trance og hovedpine. Jeg valgte trancen.

På samme måde var Sasha Waltz’ dansere instrueret i at følge mønsteret for den nøje tilrettelagte improvisation, og på samme måde som jeg fulgte enkelte instrumenter hos musikerne, fandt jeg ind i forestillingens koreografiske struktur ved følge enkelte dansere, på tværs af helheden i IN C.

Jeg følte det næsten grænseoverskridende intimt at fokusere på en enkelt danser, vel vidende at der i improvisatoriske koreografier kan ske utilsigtede hændelser, der måske udnyttes til at skabe nyt – måske forsøges skjult.

Men alt i alt var det min måde at tilegne mig livskraften i værket IN C, et værk der for mange vil være irriterende uforståeligt, og for andre en oplevelse som sidder fast.  IN C resonerer med mig.

IN C opførtes til åbningen af teaterfestivalen CPH Stage i Skuespilhuset d. 31. maj, og igen d. 2. juni, 2023.

Foto: Yanina Isla

SE MERE HER