Anmeldelse: 1984 // Odense Teater på ODEON

⭐⭐⭐⭐

Had er bare sex der er mugnet.

I Julie Maj Jakobsens ny dramatisering af George Orwells legendariske fremtidsfortælling 1984, fylder hadet alt, og den flig af optimisme der gennem tiderne er blevet lagt ind over fortællingen, er pist borte i Camille Sieling Langdals mørke iscenesættelse på Odense Teater.

Men så er det jo godt at levende scenekunst har så meget andet at byde på, for med et aldeles fortrinligt cast med Niels Skovgaard Andersen, Cecilie Gerberg og Anders Gjellerup Koch i spidsen, har den dystre fremtidsfortælling – som Orwell skrev i 1949 – så absolut sin store berettigelse her 2023, hvor diskussioner om magtfuldkommenhed, offentlighedslov og kameraovervågning er en del af hverdagen.

For dem der endnu ikke kender Orwells 1984, handler historien kort og godt om embedsmanden Winston Smith, der under et totalitært styre – personificeret af fænomenet Big Brother – kæmper for sandheden og retten til kærlighed, selv om hans arbejde i Ministeriet for Sandhed går ud på at ændre på fortiden, og dermed skabe en ny sandhed der passer bedre ind i Big Brothers krisefortælling og samfundsorden. Men kan Winston & Julie, en embedsmand og hans hemmelige kæreste, ændre på Big Brother samfundet? Eller ender de begge som lalleglade forsøgsrotter efter en tur i systemets torturkammer? Se selv efter i den uhyggeligt klaustrofobiske glaslabyrint på ODEONs teaterscene, hvor Odense Teater præsenterer en af dramatikkens allerstørste klassikere.

Odense Teaters forestilling 1984 spiller i ODEON d. 26/1 – 25/2 2023.

Foto: Emilia Therese

SE MERE HER