Anmeldelse: LILITH // Livingstones Kabinet, på Bådteatret

⭐⭐⭐⭐⭐

Værste mareridt – og vådeste drøm. They resist the authority of gods and men. Livingstones Kabinet overgår sig selv i den smukke LILITH – verdens første kvinde.

I en verden af perfekte tableauer og afstemte farver, overgår Livingstones Kabinet næsten sig selv i deres hyldest til verdens første kvinde, med både den klassiske Livingstone blanding af dansk og engelsk tekst og tale, og i særdeleshed med deres musiske magi i et fabulerende, ordrigt univers.

What do you mean; På en måde?”

Nina Kareis har iscenesat Livingstones hudflettelse af mænd og guder, og kabinettets bedre halvdel – Pete Livingstone – har som sædvanlig komponeret musikken, der bærer publikum gennem bibelcitater, protest sange, inderlige ønsker og usandfærdige myter. Med Amia Miang, Kristina Sørensen Ougaard og Pete Livingstone på scenen, legemliggøres myten om Lilith, verdens første kvinde, der i et male gaze må betragtes som mandens værste mareridt – og vådeste drøm.

I en muskuløs koreografi af Adelaide Bentzon bevæger de tre sig fra himmel til helvede, og med tekster af Kareis & Livingstone, Betty Jean Newsome, Andrea Rita Dworkin og Elliot Rodger, samt ikke mindst fra Bibelen, får vi læst og påskrevet hvordan man bør opføre sig, og hvordan man helst også skal undgå at opføre sig.

I will not lie below – but above!

Med Frida Kahlos’ske monobryn er Kristina Sørensen Ougaard og Amia Miang billedet på den selvstændige stærke kvinde, og med et større arsenal af blonde parykker, bliver alle tre performere hurtigt forvandlet til alt fra kælne missekatte, over bibelske karakterer og djævle, til maskerede medlemmer af den legendariske protestgruppe Pussy Riot.

Livingstones Kabinet har denne gang valgt al unødvendig staffage fra, for i stedet at bygge et nøjagtigt, gennemtænkt scenerum i Bådteatret, hvor Lilith er i centrum i både ord, toner og billede.

Livingstones Kabinets LILITH er scenekunst – with a purpose.

LILITH – VERDENS FØRSTE KVINDE spiller på Bådteatret d. 26. januar til d. 11. februar 2023.

Foto: Miklos Szabo

SE MERE HER