THE YOUTUBER // The Nordic Beasts & Dansehallerne, i Dansekapellet

⭐⭐⭐⭐

Hilde was taken away from us

Youtube, TikTok, Snapchat, vlogging, augmented reality og sociale medier – The Nordic Beasts & Noora Hannula dykker ned i enhver virtuel verden der findes, og den finske powerwoman dukker først op til overfladen igen, når hun stråler af mission accomplished – og er fuld af blå mærker.

Og THE YOUTUBER er ingen undtagelse. Med en række episoder på Youtube indledes historien om de seks dansere, der er taget på tur i de finske skove for at vlogge om deres nye forestilling. For så til sidst at mødes på scenen live foran publikum, og finde ud af hvad der egentlig skete – for der var adskillige uforklarlige hændelser i de mørke skove, og en af danserne nåede aldrig med hjem.

THE YOUTUBER er i essensen ren horror, splatter og gys, og man kan efterhånden roligt tilskrive Noora Hannula tilblivelsen af begrebet dancesploitation – på den fede måde. For de seks dansere – Noora Hannula, Helena Wilhelmsson, Bjartey Elin, Rune Nis Klenø, Samuli Emery og Hilde Sandvold – er alle topprofessionelle dansere med hvert deres personlige udtryk, der i Hannulas instruktion bliver samlet i et mashup hvor gys, drama og koreografi går hånd i hånd med essensen af YouTube – selvpromovering.

I bedste reality stil har Hannula sørget for en confession-couch til vloggen, hvor vi møder de seks danseres inderste tanker, samt et klassisk stramt regelsæt, der sørger for at danserne altid er deres bedste YouTube-jeg når kameraet kører. Og kameraet kører altid.

På scenen – såvel som i YouTube episoderne – følger koreografien kameraets logik, og hvad enten det er de hidsige TikTok moves, de desperate og akrobatiske forsøg på at undvige den morderiske kniv, eller de aggressive slagserier i afstraffelsen af forræderen, er det en fordel at holde øje med skærmen hvor kameraets øje hersker.

Hvorvidt du vælger at se vlogging episoderne på YouTube før live-forestillingen på Dansekapellet, eller du blot møder op for at opleve the real shit on stage, er op til dig. Episoderne på YouTube er et par timers prequel der bestemt kan anbefales, men kameraerne er stadig spændt på danserne når de indtager scenen live foran publikum, og skærme sørger for at du ikke misser noget i det allerede skete.

Det er svært at sætte nøjagtige ord på Noora Hannulas koreografier og dans, men den finske powerwoman eksperimenterer så meget med medier, new dance og stunts, at hendes forestillinger bare er blevet et must-see. Like it or not.

Foto: Søren Meisner

SE MERE HER