SEXPOL // Teater STUK på GROB

⭐⭐⭐⭐

Visuel orgasme på Grobs skrå brædder.

 

København, 1933.

Seksualitet er ikke noget man snakker om, og sex da slet ikke noget man dyrker. Men Freuds discipel, psykoterapeuten Wilhelm Reich, taler om orgasmen som vejen mod fascismen, og flere steder i verden opstår der SEXPOL grupper – og nu også i København.

Reich kommer til Danmark og leder gruppen SEXPOL i kampen for en fri seksualitet, men ender med at være en patriarkalsk og undertrykkende figur, og sammenlignes i forestillingen med datidens fascistiske demagoger. Og Wilhelm Reich er bogstaveligt talt også meget større end proselytterne i SEXPOL, da rollen spilles af ”Danmarks højeste uddannede skuespiller”, Kasper Leisner, der er et fund i rollen som den dominerende psykoterapeut.

Helle Fagralid, Morten Brovn, Jens Gotthelf, Kathrine Høj Andersen og Solvej Kyong-Sook Christiansen er hans disciple i København, og de følger hans mindste vink – der er ingen vaklen i geledderne i det danske SEXPOL. Før det går galt. En efter en falder disciplene fra, Reichs tanker og magt falder fra hinanden, og han ender som landflygtig og mentalt forstyrret særling i USA.

Der er adskillige gode scener i den forholdsvis lange forestilling, og specielt var det en fornøjelse at se Helle Fagralid, der jo forlod den trygge tilværelse på Det Kongelige Teater for tre år siden, spille sig ud i kampen mod Kasper Leisners dominerende Reich.

Virkelighedens SEXPOL har været en vigtig brik i den seksuelle frigørelse i Danmark, og det er rigtig godt at Teater STUK, Grob og Aalborg Teater sætter datidens pionerer på plakaten. Men det er også vigtigt at Lærke Sanderhoffs manuskript fra start af placerer sig som fiktion – baseret på virkelige hændelser – for det ville være synd at fordømme Reich som en magtliderlig galning, og ikke anerkende hans arbejde og idéers betydning for den seksuelle revolution.

Christian Albrechtsens enkle men overvældende scenografi er visuelt klar, hele scenebilledet med samtidige fotos projiceret op på bagvæggen er i sort/hvid, og SEXPOLs medlemmer er klædt i farverigt tøj. Ikke subtilt – men klar tale. SEXPOLs scenografi er smuk, enkel, gennemført og tilfredsstillende – en visuel orgasme om man vil.

foto: Emilia Therese

SE MERE