RICHARD III // Husets Teater

⭐⭐⭐⭐

Tammi Øst brillerer som magtliderlig tronraner hos Albinus & Shakespeare.

Da Jens Albinus overtog den kunstneriske joystick på Husets Teater, proklamerede han at den modne kvinde er gud i hans univers, og det sætter han også en tyk streg under i denne sæsons åbnings forestilling, hvor Tammi Øst spiller ærkeskurken RICHARD III. Ikke engang de onde manderoller kan vi beholde for os selv. Og tak for det!

Den vidunderlige Tammi Øst er brillant i rollen som RICHARD III, i Shakespeares klassiker hvor Albinus bytter rundt på meget, understreger pointerne som stadig holder vand i 2018, og lader hånt om klassiske teatergreb for i stedet at fremhæve menneskets alt for magtliderlige og forudsigelige tankegang.

”Samvittighed – det har krysterne skabt!”

Richard III anses bredt for at være den ondeste tronraner i mands minde, og selvom flere historikere har sået tvivl om alle de rygter og historier der florerer om ham, så var Richard III dog uden tvivl en magtliderlig personage af værste skuffe, som ikke helmede før han selv gik til grunde.

Tammi Østs Richard III er fra start af en fantastisk Groucho Marx lignende mandsperson, med alt for stor jakke og en utrolig mimik. Men som historien udvikler sig og tronen indtages, glider den deforme intrigemager over i en mere klassisk Shakespeare karakter, med skræddersyet tøj og knive i ærmet. Når Tammi Øst mod slutningen skriger de ikoniske ord ”En hest, en hest! Mit rige for en hest”, så sidder man tilbage med en følelse af at have været med på en sand dannelsesrejse – med omvendt fortegn.

Why did Buckingham turn on Richard?

Ingen Shakespeare uden kumpaner, og Morten Burian er både skøn og rænkefuld som dronning, og korrekt shakespeariansk underspillet som den medsammensvorne fætter Buckingham. For ingen despot eller diktator kommer til magten uden følgesvende, og jeg håber at de mange gymnasieelever der var inde samme aften som jeg, bed mærke i hvordan RICHARD IIIs magt kun udviklede sig, fordi der var følgere ved hans fod. Indtil også de vendte sig imod ham.

Og Lucia Vinde Dirchsen – afgangselev fra DDSKS 2019 – gør en aldeles strålende figur i adskillige dramatiske sidekarakterer, der jo i Shakespeares universer altid er uundværlige. Skønt at Husets Teater viderefører sin tradition med at lade en afgangselev vise talentet, og spille op mod erfarne kræfter på scenen.

Shakespeare & Albinus på Husets Teater – nu med pause.

foto: Henrik Ohsten Rasmussen

SE MERE