MÆT AF DAGE // Teatret Svalegangen

⭐⭐⭐

Svært emne til debat hos Svalegangen.

 

Karen vil ikke noget, og vil ikke sige noget om det. Fordi jeg ikke ved det!

Åbningsscenen med kæresten der vil overraske Karen med hygge, ser tilskuerne først igennem VR-briller, og siden IRL på scenen i Karin Gilles hospitalshvide scenografi. Albert Stein Ankerstjerne som Esben, og Anna Nøhr Tolstrup som Karen, viser os hvad hendes livstræthed gør ved deres samliv, og hvordan en kæreste bliver sat på sit livs prøve, når han skal forstå det uforståelige – at Karen ikke vil leve mere.

Det er Anna Schulin-Zeuthen der nænsomt har iscenesat Thomas Markmanns tekst om aktiv dødshjælp, og MÆT AF DAGE er en både sober og undersøgende forestilling om det – for mange danskere – svære emne.

Og jeg er normalt en stor fan af Virtual Reality, men lige her kunne de to lidt umotiverede VR-indslag godt undværes. De bidrager ikke med noget til hverken forståelse, oplevelse eller suspense i den ellers rigtig fine fortælling, hvor teksten og de fire skuespillere på scenen rigeligt dækker publikums behov for nærhed. I bestræbelserne på at forklare den ellers sunde og raske unge kvindes dødsdrift, møder vi både kæreste, familie, venner og psykolog, men lige meget hjælper det – hun insisterer på at der ikke er noget bestemt i vejen. Hun ville ønske der fandtes et rationale.

Karen argumenterer, beder, og trygler om hjælp til at dø en værdig død, men det er en lang og svær proces for alle at forstå hendes sind, og først efter lang tid overvinder respekten for Karens ønske, uforståeligheden overfor det uvante dilemma.

Thomas Markmanns MÆT AF DAGE er hverken et klart ja eller nej til aktiv dødshjælp, men forestillingen er helt klart med til at belyse et eksistentielt dilemma: er livet helligt?

Foto: Montgomery

SE MERE