⭐⭐⭐
Hæsblæsende klassiker på Teaterøen.
Det er et ægte par der er på scenen, når Macbeth står for skud i Teater Asterions Hus’ nyeste klassiker-dekonstruktion. For det er parret Peter Kirk og Tilde Knudsen, der suser rundt med deres velkendte meget fysiske teaterform, garneret med alskens tekniske finesser og effekter. Så mere autentisk kan det vel næppe blive, når det er Shakespeares historie om Macbeth parret der er på spil.
”Is this a dagger, I see before me?”
Og fart over feltet – det er der fra start til slut. I bedste Asterions Hus stil kaster Peter Kirk og Tilde Knudsen sig 100% over de bagvedliggende tanker, og dekonstruerer Shakespeares Macbeth i en mindre maraton af scener, hvor de vigtigste replikker og handlinger fra klassikeren bliver gentaget på 10-12 forskellige måder. I bedste Godfather stil. Over Hitchcock og Chaplin, til Kaj og Andrea. På japansk, på amerikansk, på tysk – og på jysk. Peter Kirk og Tilde Knudsen er mestre i de små værker, der som stiløvelser bliver skudt ud i hovedet på publikum, med dryppende blod, rullende øjne, og et tryk på den store røde knap.
Ifølge de første bulletiner om produktionen, skulle instruktøren Emil Hansen være instruktør på forestillingen, og det havde jeg set frem til. Men ifølge det udleverede programpir, har Peter Kirk, Tilde Knudsen og Emil Hansen i stedet arbejdet sig frem til et fælles resultat med devising, og med en indgået pagt hvor ”øjeblikket er vigtigere end fortællingen”. Men spørgsmålet er, om ikke Asterions Hus ville have taget et stort skridt fremad, ved at lade Peter Kirk og Tilde Knudsen, som jo begge er storslåede skuespillere, kaste styrepinden fra sig, og lade en instruktør vise nye veje, og sætte nye standarder for deres spil. Det kunne være spændende at opleve.
Macbeth er en af Shakespeares korteste stykker, men da både handling og persongalleri som sædvanligt hos Shakespeare er ret omfattende, er det egentlig utroligt at Asterions Hus kan få deres version ned på en god times tid. Men de er jo som sagt mestre i de små fysiske – og meget gerne blodige – værker på Teaterøen. Og morsomt er det.
Foto: Ingrid Bugge