KUNSTEN AT VÆRE OKAY // Nørrebro Teater

⭐⭐⭐⭐⭐

Eller bare; håndbog i at trække vejret

Ingen kan som Ena Spottag Fog udstråle opgivenhed og styrke i samme moment. Og skuespilleren, der tager et skridt mod stjernerne hver gang hun betræder en scene, er igen epicentret for det levende drama, denne gang for dramatiker Nanna Cecilie Bangs KUNSTEN AT VÆRE OKAY på Nørrebro Teater.

Et godt sammensat hold af sprudlende talenter, med komponist Thomas Buttenschøn, lyddesigner Viktor Dahl og instruktør Niels Erling som iscenesættere af denne musiske vintermosaik, har skabt smukke og troværdige rammer for Nanna Cecilie Bangs ord. Og ikke mindst for det storartede cast på scenen, bestående af musikeren Viktor Dahl, samt skuespillerne Ari Alexander, Andrea Øst Birkkjær, Mathias Bøgelund, Marie Dalsgaard, Lea Thiim Harder, Isa Marie Henningsen, Mikkel Becker Hilgart og som sagt Ena Spottag Fog.

Jeg er det udsving, der aldrig svinger ud

I scenograf Julian Toldams overgivende og frostklare vinterlandskab – med hvide træer og buske man kan gemme sig i – er skuespillerne klædt i diminutivt orangegult strandtøj, som kun understreger Bangs ord om at føle sig udenfor og helt forkert. Men mens kuldegraderne presser sig på, får Ena Spottag Fog hevet folk ud af busken, for på hver deres vis at åbne op, og fortælle om den verden af usikkerhed de lever i.

En efter en kommer de unge mennesker ud fra deres sikre skjul bag buskene, og en efter en fortæller de i umiskendeligt Bangske termer om deres mange nederlag, deres ufuldendte sociale liv, deres ikkeeksisterende selvværd og deres missede chancer i kærlighedslivet.

Jeg siger jeg fryser lidt, og knækker som et skolekridt

Bangs ærlige menneskestemmer kommer i KUNSTEN AT VÆRE OKAY både som tale, sang, digte og Haiku – og der er adskillige heartbreaking tunes imellem – men det er i mimikken og udstrålingen at Nørrebro Teaters fine cast får skubbet først den uforskyldte håbløshed, og siden det forløsende håb, dybt ind under huden på publikum. Tæt på hjertet – lige der hvor Nanna Cecilie Bangs ord hører hjemme.

KUNSTEN AT VÆRE OKAY spiller på Nørrebros Teater fra d. 24. september til d. 29. oktober, 2022.

Foto: Büro Jantzen

SE MERE HER