HOSPITALET // Aarhus Teater og Sort/Hvid

⭐⭐⭐⭐⭐

Lollikes lort og lagkage sætter fingeren på problemet – men kropsvæskerne strømmer stadig ud.

Pis, lort, blod og bræk sprøjter nådesløst ud over scenerummet, når hospitalsverdenens svar på Fawlty Towers ruller sig ud på Sort/Hvids scene. Christian Lollike tager den absurde komedie alvorligt, og instruktøren Runar Hodne bruger hæmningsløst slapstick greb i den alvorlige kritik af nedskæringspolitikken på hospitalsområdet.

Rytmiske toner sætter stemningen mens hospitalet vågner, med rengøringsdamen der har alt andet end travlt, patienterne der løber forvirret rundt, overlægen der udstikker ordrer, og mændene der venter utålmodigt i venteværelset.

Sådan begynder en helt almindelig dag på Christian Lollikes hospital, en almindelig dag som den kunne foregå på ethvert almindeligt hospital i Danmark.

Jeg vil for helvede have mit røvhul tilbage!

Kristian Holm Joensens patient der har fået fjernet sin anus ved en fejl, kører desperat rundt med sin seng på gangene og trygler om hjælp, men den eneste reaktion er sygeplejerskernes stomi-pædagogiske famlen under hans hospitalsskjorte. Og allerede her begynder den kaskade af kropsvæsker – der viser sig at være gennemgående for forestillingen – at vælte ud.

Den smarte portør blinker til sygeplejerskerne, lægerne er for travle til at se til patienterne, og i venteværelset breder panikken sig, mens en uhelbredeligt syg patient trækker en plasticpose over hovedet, og efterlader afskeds-støttebrev til det overbebyrdede personale

Med denne ’personnel registration-tool’ viser vi vejen for fremtidens hospitalsvæsen skræpper oversygeplejersken på ameridansk, mens hun deler GPS’er ud i sin iver for at føje ledelsen.

En strejke er under opsejling – revolutionen er undervejs mens der midt på scenen bliver opereret så blodet sprøjter, og første publikums række rykker uroligt rundt på sæderne, når det gule indhold fra sygeplejerskens urinkolbe flyver ud over scenen i bestræbelserne for at nå det hele.

Hvad tænker du om det? – spørger lægen efter han klinisk har leveret dødsdommen over Thomas Mørks uforberedte kræftpatient i venteværelset – Kan du leve med det?

Patienten der har fået fjernet sit røvhul, danser en romantisk dans med sin stomipose efter han har fået at vide han skal navngive den. Han navngiver den efter sin eks-kone, og beder sygeplejerskerne om at vise den kærlighed.

Jeg vil kneppe apatikerne!

Vreden stiger hos de ansatte, og politiske taler og skældsord flyder i en lind strøm om kap med blodet ned af væggene. Hospitalet nærmer sig sammenbruddet, og mens Patricia Schumann står med stomipose-lort i mundvigene og blodet strinter lystigt, tager hospitalsklovnene det groteske mareridt skridtet videre, og lægger an til fællesdans og show foran det måbende publikum.

Præcist udført absurd teater, uppercut til politikerne, og nu med stomipose-lort drivende ned af væggen.

HOSPITALET er en co-produktion mellem Aarhus Teater og Sort/Hvid

Fotos: Emilia Therese

Af CHRISTIAN LOLLIKE, medforfatter SIGRID JOHANNESEN, iscenesættelse RUNAR HODNE, scenografi og kostumedesign FRANCISKA ZAHLE, medvirkende METTE DØSSING, INGE SOFIE SKOVBO, NANNA BØTTCHER, KRISTIAN HOLM JOENSEN, THOMAS MØRK, KJARTAN HANSEN, PATRICIA SCHUMAN, METTE KLAKSTEIN WIBERG* lysdesign ANDERS KJEMS, lyddesign KIM ENGELBREDT

*Studerende ved Den Danske Scenekunstskole, skuespil, KBH

SE MERE