DET STORE STILEHÆFTE // Husets Teater

⭐⭐⭐⭐⭐⭐

En sjældenhed.

Det har ikke været let at finde en ledig periode i d’herrer Albinus og Johannesens kalendere der passede sammen. Men efter vi har ventet i flere år er det nu lykkedes, og nu står to af vores største scenefortolkere, Jens Albinus og Olaf Johannesen, endelig sammen på scenen på Husets Teater – i fortolkningen af den ungarske forfatter Agota Kristofs DET STORE STILEHÆFTE.

Forestillingen, og Kristofs fortælling, er i princippet såre simpel – og dog dybt eksistentiel og tankevækkende.

To tvillingedrenge efterlades som børn under krigen hos deres bedstemor på landet, en gammel uvasket kvinde der går under navnet heksen i landsbyen hvor hun bor. De to drenge kender hverken bedstemoren, eller verdenen udenfor deres mors beskyttende skørter, og de begynder derfor at undersøge alle principper og levemåder der findes – og det der ikke findes, det finder de på. Og alt skrives ned i det store stilehæfte på brødrenes hemmelige loftsrum. De stiller sig selv spørgsmål, de påtager sig udfordringer og benspænd, og de udfører handlinger blot med formålet at studere og skrive ned. Koste hvad det vil.

Vi rækker højre hånd op til hilsen, og venstre hånd frem som til almisser. Vi er ikke sultne, vi iagttager blot folks reaktioner

Men kun præcise ord finder nåde hos tvillingerne, og findes værdige til Det Store Stilehæfte. Drengene udfordrer og studerer indbyggerne i landsbyen, naboens forhutlede pige Hareskåret, og selv hinanden udfordrer de både fysisk og mentalt.

Ordet elske mangler præcision

Mikkel Rostrups pudevårsscenografi er enkel og effektiv, og sammen med Erik Christoffersen & Christian Vest Berntsens lyd- og lysdesign, giver den plads til Albinus og Johannesen, og understøtter tvillingekoreografien til fulde. Sammen med velplacerede musikbidder a lá Emir Kusturicas serbiske film Undergrounds soundtrack fra 1995, hvor sprøde messingblæseres adrenalinpumpende toner ledsager vanvidsscener i et krigshærget Jugoslavien, er en lysende måne på bagvæggen og et kæmpe henslængt pudevår alt der er brug for.

Jens Albinus har i sin iscenesættelse af DET STORE STILEHÆFTE valgt en usædvanligt fin koreografisk tilgang til teksten, som ikke bare understøtter Kristofs pointer, men fylder scenen med karakterer, der i princippet kun findes hvis vi forestiller os dem.

Albinus og Johannesen viser i hele deres væremåde på scenen, hvor meget det betyder at forstå og respektere en tekst, før man kan fortolke og formidle budskabet til publikum. Både som de små drenge i en stor ny verden uden mors beskyttende skørter, som de udfordrede men reflekterende unge der opdager de bliver snydt så vandet driver, og som de voksne tvillingebrødre, der gennem et langt liv uden sæbe finder renheden i medlidenhedsdrab, og ikke mindst viljen til at ofre – selv tætte relationer.

DET STORE STILEHÆFTE med Albinus og Johannesen på Husets Teater er en sjældenhed. To af de største, i en sjældent veludført fortolkning af det gode og det onde.

Fremragende.

Foto: Henrik Ohsten Rasmussen

SE MERE