DENISOVA 11 // Johns Teater & Teater Grob

⭐⭐⭐⭐

Joan Rangs cirkulære Vertigo på Teater Grob.

En lillefingerknogle og en rest af en tand

Laura Allen Müller er Elvira, den intellektuelle forsker der er på sporet af en menneskerace – DENISOVA racen – som måske er uddød, eller måske lever i en parallelverden. Og kæresten Semille, der spilles af Josephine Raahauge, er aktivist i Netværket – en gruppe af kvinder der har holdt sammen i mange år, med udgangspunkt i oprøret og troen på at man kan ændre verden ved at sige fra og protestere, men som efterhånden har udviklet sig lidt af en strikkeklub, hvis du spørger Elvira. Så mens Semille demonstrerer i regnen med store papskilte, så lyver Elvira sig træt for at tilsnige sig mulighed for igen-igen at arbejde på sin bog om DENISOVA arten og evolutionshistorien.

Sådan starter Joan Rangs DENISOVA 11, der både italesætter de gængse opfattelser af racer og arter her på jorden, men også sætter fokus på hvor ødelæggende menneskenes vaner og handlinger er for vores eksistens. Og da Joan Rang som oftest også helst arbejder med cirkulære dramaturgier, gælder det om at holde tungen lige i munden under forestillingen, hvis man er vant til den mere udbredte lineære dramaturgi, med en begyndelse, en midte og en slutning.

For i DENISOVA 11, følger vi Elvira i både vores velkendte verden af i dag, i parallelle verdener med samspilsramte børn, cowboys og Grauballemanden som evolutionsmuseumskustode, og til sidst (eller måske sideløbende?), i en hæsblæsende blanding af Olsen Banden planer, en mystisk hemmelig loge, og en heltemodig redningsaktion af veninderne derhjemme.

Men der er bestemt mening med galskaben, når de alvorlige bagvedliggende temaer løfter forestillingen ud af sit til tider gakkede univers, for som sagt, så er det blot et greb som dramatikeren har valgt for at ændre vores til tider alt for konforme måde at tænke på.

Operation Red Elvira

Men et cirkulært Vertigo er det, når Elvira på piller, et sted mellem livet og døden, svæver rundt i et lyserødt ørkenlandskab i en parallel verden i sin søgen efter DENISOVA 11, The Missing Link der kan fylde hullerne i hendes store udgivelse som venter derhjemme.

Både Laura Allen Müller, Josephine Raahauge, Laura Bro og Malene Melsen spiller skønt med på Joan Rangs præmisser i Madeleine Røn Juuls instruktion, ligesom Gøje Rostrups scenografi er fyldt med små referencer til Rangs tematikker, som f.eks. når nazisten Albert Speers erindringer ligger henslængt på kludetæppet hvor Netværket hygger sig.

DENISOVA 11 spiller på Teater Grob fra d. 23. april til d. 21. maj 2022.

Foto: Thomas Petri & Martin Høyer.

SE MERE HER