⭐⭐⭐⭐
”Hvad kan jeg? Hvis jeg kunne, så ville jeg gerne kunne. Jeg ved det godt. Jeg ville gerne kunne, hvis bare jeg kunne! For jeg vil jo gerne, hvis jeg kunne”
De ynkelige ord kommer fra Carl Berling, den lærde mand fra borgerskabet, som elskede danserinden fra rendestenen, Louise Rasmussen, kvinden der senere blev til Grevinde Danner. Den fornemme Carl Berling elskede hende så højt, at han ville forære hende alle bøger og al visdom i verden, og med rejser og møder ville han gøre en fin dame ud af den unge kvinde. Men han elskede hende ikke nok til at ville trodse sin mor, den fornemme Fru Berling, der bestemt ikke ville have at hendes Carl skulle have noget at gøre med en tøs fra rendestenen.
”Champagne! Champagne og hatte!”
Den anden mand i Danners liv var Fritz, Kong Frederik 7., manden der også elskede Louise Rasmussen, og til sidst truede med at abdicere, hvis han ikke måtte gifte sig med hende. Men han var en lige så ynkelig mand som Berling, og med sit udsvævende liv og en livslang ansvarsforflygtigelse, måtte Louise Rasmussen, selv om hun blev gift til Kongens venstre hånd og udnævnt til Grevinde Danner, hele livet kæmpe en kamp for at blive anerkendt som selvstændig kvinde, og som den forkæmper for retfærdighed som eftertiden husker hende for.
Det er kernen i Line Mørkebys fortælling DANNER, en tekst som Teatergrad og Det Flydende Teater med stor succes iscenesatte i 2019, både på Det Flydende Teaters naturlige habitat på Furesøen, samt i Dannerhuset – eller Stiftelsen for trængende Fruentimmer af Arbejderklassen som Grevinde Danner benævnte sin arv i 1874.
Og nu tager byrumsteatret Teatergrad så manuskriptet videre, så alle restriktionsramte borgere kan opleve Mørkebys drama uden at skulle forsamles – blot ved at downloade teatrets app, iføre sig et sæt hovedtelefoner, og med fortælleren i øret lade sig guide gennem Danners København. Teatret kalder det Lydrumsteater, men du kan også kalde det en audiowalk, så ved du hvad der venter.
Komponisten Marie Louise von Bülows skønne musik og beske sange brænder virkelig igennem, og karaktererne i den historiske fortælling bliver naturligvis spillet af skuespillere, hvor specielt Lise Lauenblad som Danner og Rolf Hansen som Carl Berling giver saft og kraft til dramaet. Men det er Christine Worre Kann der er fortælleren der holder dig i hånden, og med tæft for både indlevelse og formidling, guider hun dig igennem byens gader og stræder med billedet af Danners drama i hovedet.
Det er naturligvis en fremragende ide at producere audiowalks i denne Corona ramte tid, men DANNER dramaet er nok en My for lang til formatet, hvor vigtigheden af at fastholde et flow uden sorte huller og ophold er supervigtigt – ikke mindst når det er koldt i København. Personligt syntes jeg, at jeg lidt for ofte var overladt til mig selv. Men kast dig ud i det, lyt til Line Mørkebys dramatiske fortælling DANNER, nyd Marie Louise von Bülows stemningsfulde musik, og bliv en del af historien mens du går en tour de København med Christine Worre Kann som guide – hun passer godt på dig.
Foto: Per Morten Abrahamsen