CLOSE TO YOU // Landsteatret, på Bremen

⭐⭐⭐⭐

Charmerende musikforestilling med Carpenters hits på en snor.

”Kan du huske?” – det var det første jeg hørte blandt publikum, da jeg var inde til Landsteatrets musikforestilling CLOSE TO YOU, hvor Carpenters’ musik flød i en lind strøm fra scenen. For CLOSE TO YOU er netop en smuk og rørende tur down memory lane med søskendeparret Karen og Richard Carpenter, der med deres easy listening sange blev et ikon for USA’s middelklasse – og en hel del af resten af verden. Carpenters har med deres bløde ørehængere solgt over 100 millioner albums, og må derfor karakteriseres som en dundrende succes. Eller var de? For i musikforestillingen CLOSE TO YOU får vi hele historien om musikgruppen Carpenters’ op- og nedture, og om hvordan et liv der glimter på overfladen, kan dække over et sort hul med spiseforstyrrelser og misbrug.

Det er Lars Oluf Larsen har skrevet manuskriptet, og det er også ham der spiller storebroren Richard, der mens han tyller whisky og sluger stadigt flere piller, mener han er helt på toppen og har styr på det hele. Ikke mindst har han styr på sin lillesøster Karen, der egentlig helst vil spille trommer bagest på scenen, men bliver presset frem i spotlyset, hvor producerne helst ser den pæne lillesøster.

Richard Carpenter mindes i CLOSE TO YOU sin afdøde lillesøster, og det er Lars Oluf Larsen der som fortælleren binder historien sammen, men det er den musicaluddannede Linda Olofsson der som Karen fylder scenen med karisma. Den svenske performer får gennem musikken – og med enkle kostumeskift – portrætteret Karen Carpenter som den kvinde hun var, fra glad teenager til nedbrudt kvinde. Ikke noget glansbillede, men et empatisk portræt af en kvinde i showbiz. Olofssons skønne stemme er trænet gennem de tre år som musicalelev på Balletakademien Göteborg på bedste vis, og det giver bonus i en musikforestilling som Landsteatrets CLOSE TO YOU.

Mens Carpenters turnerer verden rundt og modtager priser og hyldest, viser bagsiden sig langsomt. Karen Carpenter bliver som teenager stemplet som ”den buttede lillesøster” og kæmper resten af sit liv med spiseforstyrrelser og anoreksi, samtidig med storebror Richard bliver afhængig af Quaaludes, et meget populært (og dengang lovligt) rusmiddel i USA i 70’erne.

Men musikforestillingen CLOSE TO YOU er på trods af den dystre baggrund ikke nogen trist affære, snarere en melankolsk tur down memory lane, fyldt med soft pop og easy listening, og hvis du kender Carpenters mange hits i forvejen, så vil du nyde Lars Oluf Larsen og Linda Olofsson som søskendeparret Carpenters.

Foto: Erling Mølgaard

SE MERE