Anmeldelse: PARKLIFE // Liminal & Gob Squad, i Kongens Have og Ørstedsparken

⭐⭐⭐⭐

Magt og underkastelse. Menneskets forbindelse med naturen. Den betvungne park møder becoming the park i Liminal & Gob Squads dobbelte audiowalk PARKLIFE.

To meget forskellige audiowalks kan for tiden opleves i Kongens Have og Ørstedsparken, hvor det danske performanceteater Liminal og den tysk/britiske performance gruppe Gob Squad har skabt hver deres bud på hvad just a walk in the park kan udvikle sig til. De to audiowalks THE LION & THIS IS NOT A LINE BUT PART OF A VERY BIG CIRCLE er i princippet meget forskellige, og kan sagtens opleves som enkeltstående events uden hensyntagen til det andet. Men efter Sceneblog var på tur med PARKLIFE, kan jeg ikke andet end anbefale at opleve begge audiowalks efter hinanden.

I Liminals audiowalk THE LION lægger instruktør Erik Pold ikke fingrene imellem, når publikum med ørebøffer på skal på tur i Kongens Have, der med al sin betvungne natur er en af de fineste renæssancehaver vi har herhjemme. Christian 4. anlagde den i 1600-tallet, og begrebet lysthave fungerer lige så godt i dag som det gjorde dengang, for siden 1770’erne har haven været åben for publikum, og i dag besøger ca. 3 millioner mennesker haven hvert år.

Men når vi mødes ved skulpturen Løven & Hesten, får vi med Erik Pold i ørene, øjnene op for hvilke magtstrukturer der lurer på de lange alléer, de smukke rosenhaver og de beplantede plæner. For de mange skulpturer der står i Kongens Have fortæller historier om magt, om undertrykkelse, og om kongers uudtømmelige begær efter at regere – at bestemme. Og hvem skriver egentlig historien – hvem ved om den nonbinære prins eller prinsesse i slotsvinduet på Rosenborg Slot overhovedet vil reddes? Eller om den farlige drage i voldgraven rent faktisk passer på sin udkårne, i stedet for historien der siger at dragen holder prinsessen indespærret? Hierarkiske strukturer bliver også italesat på vandringen, hvor vi skiftevis spadserer, marcherer og danser mens Polds stemme holder os til ilden på turen gennem Kongens Have. I Liminals audiowalk THE LION bliver vi guidet og ført som skakbrikker på et bræt, lige indtil vi slutter ved Herkules der overmander løven, og sætter os fri. Første audiowalk i PARKLIFE er slut, og vi kan så småt begive os mod næste stop i Ørstedsparken.

Legendariske Gob Squad står for anden del af PARKLIFE, og med deres audiowalk THIS IS NOT A LINE BUT PART OF A VERY BIG CIRCLE understreger Sarah Thom and Simon Will deres kolossale rummelighed i den kunst de frembringer. Med ørebøfferne på går vi med hinanden i hånden eller med alle på række. Vi går ved siden af hinanden eller vinkende til hinanden, med intense kig i øjnene på hinanden, eller nænsomt holdende rundt om et hundrede år gammelt træ. Gob Squad fortæller os om haven vi befinder os i, om naturen og det overvældende i beplantningen og vandet. Om det lurende, det farlige og det overraskende. Men også om det vidunderlige, det vilde og det fantastiske, og ikke mindst – at vi er en del af det. For det er her Gob Squads berettende ord giver mening, det er her vi begynder at forstå at vi er ét med naturen, og at hver gang vi holder en anden i hånden eller rører ved et træ, så står vi ikke bare på en linje – vi er alle en del af universet, en del af universets store rundkreds.

Begge audiowalks er på engelsk, og man skal selv medbringe øretelefoner og en smartphone. Liminal & Gob Squads audiowalks PARKLIFE i Kongens Have og Ørstedsparken opføres på udvalgte datoer i august 2023.

Coverbillede: Jes Brinch

Fotos: Casper Koeller, Sceneblog

SE MERE HER FRA PARKLIFE